UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Німеччині партію з антиукраїнською позицією AfD викрили на співпраці з неонацистами – ЗМІ

Партія до цього викриття займала друге місце в опитуваннях 

У Німеччині видання Correctiv, що займається журналістськими розслідуваннями, оприлюднило інформацію про зустріч членів ультраправої партії «Альтернатива для Німеччини» (AfD) із правими екстремістами та неонацистами, на якій обговорювався «генеральний план» депортації мігрантів і «неасимільованих громадян», повідомляє POLITICO із посиланням на розслідування.

Публікація викликала шок по всій Німеччині, а політичні лідери провели історичні паралелі з подібними планами нацистів за часів влади Адольфа Гітлера.

Читайте також: Німеччина визнала екстремістським регіональний осередок партії AfD

Correctiv повідомило, що у листопаді кілька функціонерів AfD зустрічалися з правими екстремістами та неонацистськими активістами в готелі під Берліном. Партійці, в тому числі Роланд Гартвіг, права рука співлідера партії Аліси Вайдель, зустрічалися з такими діячами, як Мартін Зеллнер, австрійський правий екстреміст з руху «Ідентичність», який зізнався в неонацистській діяльності в молодості.

Під час зустрічі Зеллнер представив план «рееміграції», який передбачає висилку мільйонів людей з Німеччини, в тому числі шукачів притулку, іноземців з правом на проживання і «неасимільованих громадян».

Читайте також: У Німеччині проросійська партія AfD отримала першу перемогу на виборах

Розслідування викликало обурення позицією AfD (партія намагається дистанціюватися від цієї зустрічі).

 «Ми не дозволяємо нікому диференціювати «ми» в нашій країні на основі того, чи має хтось імміграційну історію, чи ні. Ми захищаємо всіх – незалежно від походження, кольору шкіри… Уроки історії – це не просто слова», – сказав канцлер Німеччини Олаф Шольц й додав, що дії противників німецької демократії будуть розслідуватися внутрішньою розвідувальною службою країни. 

Кевін Кюнерт, генеральний секретар правлячих соціал-демократів, закликав «усіх, хто не хоче, щоб історія повторилася», виступити проти AfD і «не залишити поле «ворогам людства».

Читайте також: Німеччина визнала екстремістським регіональний осередок партії AfD

В останні місяці на тлі міграційних заворушень підтримка AfD зростає в соціологічних опитуваннях. Наразі партія посідає друге місце з 23%, згідно з опитуванням POLITICO. Це викликає дебати в Німеччині про те, чи становить ця партія гостру загрозу для демократії.

«Альтернатива для Німеччини» виступає проти надання Україні військової допомоги та за порозуміння з Москвою. Певним запобіжником приходу до влади AfD  є негласна домовленість інших партій не вступати з нею в урядову коаліцію.

Читайте також: Шольц впевнений, що зростаючий рейтинг проросійської партії AfD зменшиться перед виборами

Нагадаємо, 8 січня у Німеччині колишня лідерка Лівої партії Сара Вагенкнехт представила власну політичну силу – «Альянс Сари Вагенкнехт – Розум і справедливість» (BSW). Вона виступає за припинення поставок зброї в Україну та переговори з Росією. Раніше The Washington Post повідомила, що Кремль прагне об’єднати дві політичні партії Німеччини для створення «антивоєнної коаліції» та зменшити підтримку України. Йшлося про AfD та новий політичний проект Вагенкнехт.