UA / RU
Підтримати ZN.ua

У «Євратомі» прогнозують зростання імпорту ядерного палива з Росії – Reuters

Постачання російського ядерного палива у 2023 році збільшиться, порівняно з періодом до повномасштабного вторгнення РФ в Україну

Європейський Союз збільшив імпорт з Росії ядерного палива та послуг для реакторів російського виробництва, повідомило Агентство з постачання «Євратома» (ESA), порівнюючи дані за 2023 рік із 2021 роком – до повномасштабного вторгнення РФ в Україну. 

Хоча такий імпорт не підпадає під санкції ЄС, Брюссель прагне зменшити свою залежність від Москви. Минулого року загальний обсяг імпорту з російської атомної енергетики залишався стабільним, незважаючи на зростання попиту на ядерну енергію, спричинене високими цінами на енергоносії та прагненням скоротити викиди вуглекислого газу, повідомляє Reuters.

Читайте також: Словаччина не хоче, щоб новий пакет санкцій ЄС проти РФ включав ядерне паливо 

Однак п'ять країн ЄС, які експлуатують реактори типу ВВЕР (водно-водяний енергетичний реактор), ймовірно, цього року знову перевищать рівень імпорту 2021 року, повідомив в.о. глави ESA Стефано Чіккарелло в інтерв'ю Reuters. При тому, що ЄС намагається досягти паливної самодостатності для реакторів типу ВВЕР. 

«Імпорт країн, що експлуатують реактори ВВЕР російського виробництва, зріс у 2022 році порівняно з 2021 роком, і, ймовірно, зросте у 2023 році порівняно з роком, що передував російському вторгненню», – сказав Чіккарелло.

Читайте також: «Росатом» припинив своє існування у Чехії

Минулого року ці п'ять країн – Болгарія, Чехія, Фінляндія, Угорщина і Словаччина – купили в Росії на 30% більше послуг з переробки і на 22% більше послуг зі збагачення, повідомило ESA у своєму щорічному звіті в жовтні.

«Ці [європейські] компанії створюють додаткові запаси свіжого палива. Подальші авансові закупівлі, швидше за все, сприятимуть у короткостроковій перспективі збільшенню обсягів матеріалів, що надходять на підприємства з виробництва ВВЕР з Росії, порівняно з 2021 роком», – сказав Чіккарелло.

За даними ESA , з цих п'яти країн ЄС, які досі повністю залежали від російських поставок, лише Угорщина ще не підписала контракти на альтернативне паливо. 

Читайте також: Експерти розповіли про роль "Росатому" в окупації ЗАЕС

За межами Європи Росія минулого року була третім за величиною постачальником урану для Сполучених Штатів, які мають найбільше реакторів у світі. Доля законопроектів про заборону російського урану, поданих до Конгресу США, є невизначеною. За словами помічниці міністра з питань ядерної енергетики США Кетрі Хафф, Штати близько 20% ядерного палива до країни постачається з Росії й ця залежність становить критичну загрозу національній безпеці.

Нагадаємо, у лютому 2023 року міністр енергетики Герман Галущенко заявив, що Україна є повністю незалежною від російського ядерного палива. У вересні «Енергоатом» вперше здійснив завантаження ядерного палива американської Westinghouse у реактор ВВЕР-440 на одній з АЕС. За словами керівника «Енергоатому» Петра Котіна, з 2026 року завдяки власному виробництву Україна має забезпечувати себе ядерним паливом на 50%.

Читайте також: У компанії з російським власником, який пов'язаний з Росатомом, досі не забрали ліцензію на користування надрами України

З точки зору російського бюджету, «Росатом» не має для РФ суттєвої ваги, але геополітичний вплив цієї компанії – величезний. «Чому західні країни зволікають із санкціями проти «Росатому» – пояснює Олександр Лємєнов у статті на ZN.UA.