UA / RU
Підтримати ZN.ua

Робота чотири дні на тиждень: де думають над вирішенням проблеми нестачі працівників

Сектори, до яких важко залучати співробітників, намагатимуться зробити більш привабливими. Про які саме йдеться?

У Європі думають над вирішенням проблеми нестачі робочої сили, тож ідея запровадження чотириденного робочого тижня прогресує – її вже тестують на деяких підприємствах. Європейський комісар з питань зайнятості та соціальних прав Ніколас Шміт пропонує такі зміни в секторах, які мають «труднощі із залученням [працівників]», передає Le Monde.

Читайте також: Reuters: "Збройовий голод" Європи може втамувати Південна Корея: Польща вже уклала угоду

Ніколас Шміт вважає, що «найбільшою проблемою [в Європейському Союзі] є не стільки безробіття», скільки брак робочої сили.

«Багато галузей відчайдушно потребують працівників і не можуть їх знайти, тому що люди не хочуть там працювати або не мають відповідних навичок», – каже він. «Вони повинні стати більш привабливими. Це те, що поступово просувається (…), нові покоління мають певне бачення балансу між роботою та особистим життям». Однак він попереджає, що "єдиної позиції з цього питання в ЄС немає".

Читайте також: Аграріям у Хмельницькій області заборонили працювати у полі під час повітряної тривоги

Видання наводить приклад з Німеччини, де найбільша в країні профспілка IG-Metall вже кілька років виступає за запровадження чотириденного робочого тижня в металургійному секторі. Водночас Португалія має запустити аналогічний пілотний проєкт на добровільній основі та без втрати доходу. Йдеться про компанії в секторах консалтингу, наукової діяльності та техніки, інформації та комунікацій.

У Франції деякі компанії – досі переважно в меншості – прийняли чотириденний тиждень, який також тестується в деяких державних службах, таких як Urssaf або Національний пенсійний фонд (CNAV).

Читайте також: POLITICO: Економіки Європи мають хвилюватися — найпотужніша країна блоку скотилася у рецесію