UA / RU
Підтримати ZN.ua

Мелоні бере на себе роль посередника у збалансуванні зв’язків ЄС із Китаєм — Bloomberg

Взаємні заходи між ЄС і Китаєм викликають побоювання початку торгової війни.

Прем’єр-міністерка Італії Джорджія Мелоні у Пекіні запропонувала посприяти покращенню торгових відносин між Китаєм і Європейським Союзом, закликавши главу КНР Сі Цзіньпіна «збалансувати» комерційні відносини між союзом і другою за величиною економікою світу,  пише Bloomberg.

«Італія може відігравати важливу роль у відносинах з ЄС і створенні збалансованих відносин. Нам потрібен порядок, заснований на правилах, як спосіб гарантувати стабільність та мир, а також торгівля, яка залишається вільною», — сказала Мелоні в понеділок під час свого першого офіційного візиту до Китаю.

Повернення відносин між ЄС і Китаєм може виявитися проблемою для Мелоні, оскільки вона має обмежений вплив на торговельну політику об’єднання країн, якою керує Європейська комісія.

Італійська прем'єр-міністерка після виборів до Європейського парламенту в червні, коли вона не брала участі в закритих переговорах щодо найвищих посад у профспілці, не має керівних посад.

Тим не менш, права партія Мелоні показала сильні результати, створивши для неї потенційні політичні можливості в той час, коли лідери Франції та Німеччини виявилися більш слабкими на виборах.

Мелоні відвідує Китай із  п’ятиденною поїздкою, яка має на меті відновити зв’язки між Римом і Пекіном після того, як минулого року вона відхилила ініціативу Сі «Один пояс, один шлях». Італія була єдиною країною Великої сімки, яка приєдналася до інвестиційного пакту, який сприймався як розширення глобального впливу Пекіна, що викликало гнів США та Європи.

Тим часом нещодавні заходи з серії «око за око» викликали занепокоєння щодо загрози торгової війни між Пекіном та деякими з його найбільших партнерів. Профіцит торговельного балансу Китаю у червні досяг рекордного рівня через різке зростання експорту. Це підвищує ризик того, що США та Європа активізують зусилля щодо захисту своїх ринків.

Виступаючи у понеділок, Сі сказав Мелоні, що він сподівається, що Італія зможе забезпечити справедливе та недискримінаційне ділове середовище для китайських компаній.

Пекін готовий розвивати співпрацю з Італією у сферах, які включають виробництво та технології. Китай також готовий докладати спільні зусилля щодо штучного інтелекту та електромобілів.

Читайте також: Боррель застеріг Китай від підтримки РФ у війні, попередивши про негативний вплив на відносини Пекіна з ЄС

Переговори Мелоні з Сі також стосувалися «пріоритетних питань міжнародного порядку денного»: від війни в Україні до погіршення ситуації на Близькому Сході та напруженості в Індо-Тихоокеанському регіоні.

«Були обговорені основні теми двосторонніх відносин: від економічних і комерційних питань до співпраці в науковій і культурній сферах”, – йдеться у офіційному повідомленні італійської сторони. 

У неділю Китай та Італія підписали трирічний план, який включає угоди про продовольчу безпеку, промисловий потенціал, торгівлю, інвестиції, освіту та захист навколишнього середовища, підтверджуючи при цьому важливість збалансованих і взаємовигідних торгових відносин. Мелоні додала, що Рим шукатиме нові шляхи співпраці з Китаєм.

Домовленості між двома сторонами включають також зобов’язання сприяти співпраці у сфері відновлюваних джерел енергії та захищати інтелектуальну власність одна одної.

Цей візит також є свідченням зусиль, спрямованих на те, щоб позиціонувати італійського прем’єр-міністра як ключового дипломатичного партнера Сі напередодні непередбачуваних результатів виборів у США, на яких перемогу може здобути колишній президент Дональд Трамп, який погіршить зв’язки Вашингтона з Європою.

Раніше повідомлялося, що Мелоні вважає Сі людиною, яка може стати важливою зацікавленою стороною у війні в Україні, якщо Вашингтон відмовиться від підтримки, як погрожував Трамп.

«На глобальному рівні зростає небезпека. Я думаю, що Китай неминуче стане дуже важливим співрозмовником для вирішення цієї динаміки», — сказала Мелоні.

Минулого тижня міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба також здійснив візит до КНР, де провів зустріч із главою МЗС Китаю Ван Ї в Гуанчжоу.