UA / RU
Підтримати ZN.ua

ЄС повинен відповісти на нові експортні правила Китаю — МЗС Нідерландів

Пекін запровадив обмеження на експорт деяких матеріалів для виробництва напівпровідників.  

ЄС повинен відреагувати на нові правила, запроваджені Китаєм, які вимагають ліцензії на експорт двох металів, що широко використовуються у виробництві напівпровідників. Про це заявило Міністерство закордонних справ Нідерландів, повідомляє Reuters.

Рішення Китаю, яке стосується деяких матеріалів із галію і германію, оголошене 3 липня, є відповіддю на нещодавні експортні обмеження, запроваджені США і союзниками для уповільнення технологічного і військового прогресу Пекіна.

У п'ятницю, 30 червня Нідерланди запровадили нові правила, що вимагають ліцензії на експорт обладнання для виробництва мікросхем, виробленого ASML — найбільшою компанією країни у цій сфері. Нідерланди, як і Пекін, заявили, що нові правила не спрямовані проти якоїсь однієї країни.

"Якою мірою це матиме наслідки для європейської та нідерландської економіки, буде залежати від того, як Китай їх виконуватиме. З огляду на повноваження, які Європейський Союз має в торговельній політиці, ЄС повинен в першу чергу звернутися до Китаю з приводу цих заходів", - йдеться в заяві МЗС Нідерландів.

Раніше речник ЄС заявив, що блок стурбований новими експортними обмеженнями Китаю.

ЄС здійснює нагляд за торговельною політикою країн блоку, які мають єдиний внутрішній ринок товарів і послуг, але уряд Нідерландів стверджує, що його експортний контроль є питанням національної безпеки, яке належить до компетенції окремих країн-членів ЄС.

Пекін також посилався на потреби національної безпеки при запровадженні власних нових правил.

Міністр закордонних справ Нідерландів "підтримуватиме тісний контакт з Європейською комісією та іншими країнами-членами ЄС із цього приводу.

Читайте також: США готуються обмежити Китаю доступ до хмарних послуг з метою захисту технологій – WSJ

Раніше повідомлялося, що Пекін буде контролювати експорт деяких металів, які широко використовуються у напівпровідниковій промисловості. Це стало новим етапом в ескалації боротьби за доступ до високотехнологічних мікросхем між Пекіном і США.

Аналітики вважають, що рішення Пекіна обмежити експорт критично важливих мінералів ударить по ключових секторах у зусиллях ЄС із декарбонізації економіки і демонструє межі прагнень Заходу вивести ланцюги поставок далі від Китаю. Європа значною мірою залежить від Китаю в отриманні чистих технологій.