UA / RU
Підтримати ZN.ua

Британія бореться за домінування на світовому ринку мікросхем – чим важлива ця галузь?

Дефіцит епохи пандемії перевернув глобальні ланцюги поставок і підкреслив залежність світу від Азії в питанні постачання чіпів, які використовуються у всьому: від мобільних телефонів до ноутбуків та іншої домашньої електроніки.

Велика Британія виділяє 1 мільярд фунтів стерлінгів (1,24 мільярда доларів США) на підтримку своєї внутрішньої промисловості в сфері напівпровідників, план щодо якої вже розробляють на найближче десятиліття. По суті, йеться про фінансування стратегії участі в боротьбі за домінування на світовому ринку мікросхем, пише Bloomberg.

Ці інвестиції становлять незначну частину тих, які інші уряди пообіцяли передати цьому сектору після того, як дефіцит  епохи пандемії перевернув глобальні ланцюги поставок і підкреслив залежність світу від Азії щодо чіпів, які використовуються у всьому: від мобільних телефонів до ноутбуків та іншої домашньої електроніки. Останніми місяцями США та ЄС пообіцяли виділити приблизно 50 мільярдів доларів США та 43 мільярди євро (46,3 мільярда доларів) відповідно для стимулювання виробництва у своїх регіонах.

Читайте також: Адміністрація Байдена ще більше обмежить експорт мікросхем до Китаю

Британський план полягає в тому, щоб зосередитися на тих областях сектора, де, на думку уряду, країна вже має порівняльну перевагу, а не боротися з урядами, які витрачають набагато більше грошей на галузь загалом. «Наша нова стратегія зосереджує наші зусилля на тому, де наші сильні сторони, у таких сферах, як дослідження та дизайн», — сказав прем’єр-міністр Ріші Сунак. 

Гонка за збереження запасів, необхідних для виробництва мікросхем

Глобальні збої в постачанні мікросхем, спричинені обмеженнями, запровадженими через Covid-19, спричинили гонку між великими економіками за збереження запасів, захист власних власних технологій і виробництво більше напівпровідників вдома. Зокрема, США агресивно націлили на зусилля Китаю з просування своїх напівпровідникових технологій, блокуючи американські компанії від надання країні певного обладнання та послуг.  

Читайте також: Японія обмежить експорт обладнання для виробництва мікросхем в Китай — ЗМІ
  

Департамент науки, інновацій та технологій Великобританії заявив, що державні інвестиції будуть зосереджені на таких сферах, як дослідження та розробка напівпровідників. Британія вже є батьківщиною Arm Ltd., визнаного розробника чіпів SoftBank Group Corp. Великобританія також націлена на складні напівпровідники, виготовлені з комбінацій елементів із властивостями, які вважаються перспективними в нових технологіях, таких як 5G, електромобілі та розпізнавання облич.

 Уряд заявив, що інвестиції розширять внутрішній сектор, захистять національну безпеку та зменшать ризик збоїв у ланцюзі поставок. Однак кремнієві мікросхеми, які мають найбільш критичне значення для повсякденних застосувань, усе одно будуть надходити з-за кордону — зокрема, з Тайваню, батьківщини провідного світового постачальника мікросхем. Велика Британія «збільшить співпрацю з близькими партнерами» для розвитку стійкості ланцюжка поставок, йдеться в повідомленні.

Читайте також: США збираються прискорити постачання ракетного озброєння до Тайваню

Загальний обсяг 10-річного фінансування Сполученого Королівства менше, ніж те, що провідна у світі компанія з виробництва мікросхем Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. Ltd. витрачає кожні два тижні.

Уряд Сполученого Королівства стикається зі зростаючим тиском щодо вироблення стратегії, оскільки інші країни вживають агресивних заходів для забезпечення власних поставок. Тим часом з'явилися ознаки того, що власна промисловість Великобританії переходить у власність іноземних держав. Arm, наприклад, вирішила розміщувати в США, а не в Лондоні. У 2021 році американський гігант процесорів Intel Corp. сказав BBC , що виключив Великобританію як місце для нового заводу через Brexit.

Читайте також: The Guardian: У Британії відбулася таємна міжпартійна зустріч, де обговорювалися наслідки Brexit і шляхи зближення з ЄС

Представник опозиційної Лейбористської партії Люсі Пауелл розкритикувала стратегію, заявивши, що її «розчарують масштаби її амбіцій». Після того, як Arm вирішила вийти на біржу в США, вона сказала: «Ця стратегія мало гарантує, що ми зможемо підтримувати та розвивати галузь, життєво важливу для зростання та національної безпеки».