UA / RU
Підтримати ZN.ua

Тайвань сповнений рішучості захищати свободу та демократію — президентка острова

Китай, який розглядає Тайвань як власну територію, нещодавно провів військові навчання навколо острова.

Президентка Тайваню Цай Інвень заявила, що її нещодавня закордонна поїздка, яка включала «транзитну зупинку» в США, продемонструвала світові рішучість острова захищати свободу і демократію, навіть попри те, що це спонукало Китай влаштувати військові навчання. Про це повідомляє Reuters.

Минулого тижня Цай зустрілася зі спікером Палати представників Конгресу США Кевіном Маккарті в Лос-Анджелесі наприкінці свого турне, яке включало зупинки в Гватемалі і Белізі.

Розлючений Китай, який розглядає демократично керований Тайвань як власну територію, провів військові навчання навколо острова.

«Цією поїздкою ми знову надіслали повідомлення міжнародній спільноті, що Тайвань сповнений рішучості захищати свободу і демократію, що отримало визнання і підтримку з боку наших демократичних партнерів», - сказала Цай під час зустрічі з канадськими законодавцями у своєму офісі в Тайбеї.

«Перед обличчям триваючого авторитарного експансіонізму для демократій ще більш важливо активно об'єднуватися. Канада є дуже важливим демократичним партнером. Ми готові зробити все можливе, щоб спільно з Канадою та багатьма іншими міжнародними партнерами-однодумцями захистити цінності свободи і демократії», - додала вона.

Незважаючи на напруженість у відносинах з Китаєм, Цай виглядала впевнено, вітаючи канадських законодавців.

Китай оголосив про завершення триденних навчань у понеділок, 10 квітня, однак досі продовжує військову діяльність навколо Тайваню.

Міністерство оборони острова заявило в середу, 12 квітня, вранці, що за попередні 24 години воно зафіксувало 35 китайських військових літаків і вісім кораблів навколо Тайваню.

Згідно з наданою міністерством картою, 14 з цих літаків перетнули серединну лінію Тайванської протоки, яка зазвичай служить неофіційним бар'єром між двома сторонами.

Хоча раніше китайські винищувачі лише зрідка перетинали серединну лінію, військово-повітряні сили Пекіна роблять це регулярно після проведення військових навчань поблизу Тайваню в серпні минулого року, після візиту в Тайбей тодішнього спікера Палати представників Конгресу США Ненсі Пелосі.

Китай заявляє, що не визнає існування цієї лінії. Уряд острова рішуче відкидає претензії Китаю на суверенітет і наголошує, що тільки народ Тайваню може вирішувати своє майбутнє.

Читайте також: Президентка Тайваню розкритикувала Китай за "безвідповідальні" військові навчання

Раніше міністр оборони Тайваню Чіу Куо-чен заявив, що Китай робить висновки із російського вторгнення в Україну. Поки триває війна РФ проти України, Сполучені Штати аналізують її уроки «з прицілом» наможливе зіткнення з Китаєм через Тайвань.

Голова Командування повітряної мобільності ВПС США генерал Майк Мініхан вважає, що війна між Китаєм і Сполученими Штатами може початися вже через два роки.

Однак розвідувальне співтовариство США вважає, що Китай не хоче військового конфлікту навколо Тайваню, хоча і сповнений рішучості взяти незалежний острів під свій контроль.