UA / RU
Підтримати ZN.ua

Китай заявив, що серйозно стурбований повідомленнями про нову ядерну стратегію США

Нова стратегія Штатів, за даними ЗМІ, орієнтована на загрозу з боку розширення китайського ядерного арсеналу.

Китай серйозно стурбований новинами про те, що США схвалили нову ядерну стратегію, спрямовану, зокрема, на швидке розширення ядерного арсеналу Пекіна. Про це заявило в середу, 21 серпня, китайське Міністерство закордонних справ, повідомляє Reuters.

Читайте також: Китай вирішив стати лідером з виробництва атомної енергії в світі до 2030 року

“США розкручують наратив про ядерну загрозу з боку Китаю, знаходячи виправдання для отримання стратегічної переваги”, - сказав представник МЗС Китаю.

“Китай серйозно стурбований відповідним повідомленням, і факти повністю довели, що Сполучені Штати постійно розпалюють так звану теорію ядерної загрози з боку Китаю останніми роками”, - додали в китайському міністерстві. 

Згідно з повідомленням New York Times, президент США Джо Байден у березні схвалив засекречений ядерний стратегічний план, зосереджений на швидкому зростанні арсеналу Китаю. Нова стратегія також має на меті підготувати Штати до можливих скоординованих ядерних викликів з боку Китаю, Росії й Північної Кореї.

Білий дім пояснив у вівторок, 20 серпня, що засекречений ядерний стратегічний план не спрямований на якусь одну країну чи загрозу.

Читайте також: Китай просуває принцип “незастосування ядерної зброї першим”, водночас розширюючи власний арсенал озброєння — FT

США послідовно вказували на розширення ядерного арсеналу Китаю. У щорічній доповіді Пентагону, опублікованій у жовтні минулого року, йдеться про те, що Пекін має в своєму арсеналі понад 500 ядерних боєголовок, а до 2030 року, ймовірно, їх буде вже більше тисячі.

Повідомлялося, що в липні Китай призупинив переговори з Вашингтоном щодо контролю над озброєнням та нерозповсюдження ядерної зброї на знак протесту проти продажу зброї Тайваню.