UA / RU
Підтримати ZN.ua

Китай заявив, що докладе зусиль для «політичного врегулювання української кризи»

Пекін «зміцнюватиме діалог» з усіма сторонами, включаючи Росію.

Китай докладатиме конкретних зусиль для «політичного вирішення української кризи». Про це йдеться у заяві китайського Міністерства закордонних справ після візиту спеціального представника уряду країни з питань Євразії Лі Хуея в РФ, повідомляє Reuters.

«Китай завжди дотримувався об'єктивної і справедливої позиції щодо України, виступав за мир і сприяв переговорам», - заявив Лі в розмові з міністром закордонних справ Росії Сєргієм Лавровим.

Лі провів зустрічі і переговори з Лавровим, а також із заступниками міністра закордонних справ РФ Андрєєм Руденком і Міхаілом Галузіним.

Сторони обмінялися думками щодо китайсько-російських відносин і «політичного врегулювання української кризи» та погодилися, що нещодавній візит лідера Китаю Сі Цзіньпіна до РФ ще більше поглибив взаємну політичну довіру, йдеться у повідомленні китайського МЗС за підсумками розмови.

Візит Лі до Росії став останньою зупинкою в його «турне», метою якого, за словами Пекіна, було обговорення «політичного врегулювання кризи в Україні». Спецпредставник Китаю мав зібрати думки сторін у Києві та європейських столицях і спробувати донести їх до Кремля.

Лі заявив, що Китай зміцнюватиме обміни і діалог з усіма сторонами, включаючи Росію.

«Китай завжди слідував цілям і принципам Статуту ООН, дотримувався об'єктивної і справедливої позиції, активно переконував у необхідності миру і сприяв переговорам, визначав власну позицію відповідно до суті справи і завжди твердо стояв на боці миру та діалогу», - йдеться у заяві МЗС Китаю.

Китай та РФ домовилися про подальше зміцнення двосторонньої та багатосторонньої стратегічної координації, обмінів і співпраці в різних сферах.

Читайте також: МЗС Китаю: «Українська криза» — це прояв проблем в управлінні безпекою в Європі

Пекін утримується від відкритого засудження вторгнення Росії в Україну. Але з лютого просуває «мирний план», який Захід зустрів скептично.

Минулого тижня спеціальний представник Китаю у справах Євразії Лі Хуей відвідав Україну й зустрівся з президентом Володимиром Зеленським.

Під час візитів у кілька європейських країн Лі Хуей закликав сприяти негайному припиненню вогню за умови збереження контролю Росії над тимчасово окупованими територіями України. Але спецпредставник Китаю отримав «холодний прийом», європейські дипломати намагалися скоординовано донести йому позицію Заходу. Західні чиновники вкотре поставили під сумнів те, що Пекін може виступати чесним посередником у будь-яких переговорах, зважаючи на його зв’язок із Москвою