UA / RU
Підтримати ZN.ua

ВАКС зобов’язав ексглаву "Нафтогазу" Коболєва носити електронний браслет

Розмір застави залишили на попередньому рівні.

Вищий антикорупційний суд України розглянув клопотання щодо зміни запобіжного заходу для колишнього голови правління НАК "Нафтогаз" Андрія Коболєва, підозрюваного в отриманні багатомільйонної премії, яка значно перевищувала визначені законодавством розміри. Експосадовця тепер додатково зобов’язали носити  електронний браслет, повідомляє "Суспільне".

При цьому ВАКС вирішив не змінювати заставу, призначену Коболєву раніше в якості запобіжного заходу. Йдеться про 229 мільйонів гривень.

Тиждень тому в Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі заявляли, що колишній очільник "Нафтогазу" так і не сплатив ці гроші в повному обсязі. За даними сторони захисту, внесено було 107 млн грн, зібраних українським бізнесменом Ігорем Мазепою.

Відповідно до рішення суду, Коболєв далі може пересуватися Києвом та областю. Прохання прокурорів відправити експосадовця під варту з альтернативою внесення застави у розмірі 365 мільйонів гривень не виконано.

Читайте також: У справі Коболєва відкрилися нові факти - Центр протидії корупції

Вищий апеляційний антикорупційний суд погодився обрати запобіжний захід Коболєву лише 1 березня - через півтора місяця після оголошення підозри. До цього ВАКС залишав відповідні клопотання без задоволення.

Раніше слідчі встановили, що екскерівник "Нафтогазу" в травні 2018 року всупереч вимогам законодавства видав наказ про преміювання працівників компанії, на підставі якого отримав майже 261 млн грн за екстраординарні досягнення. Ця сума значно перевищувала нормативно визначені розміри.

Того року наглядова рада "Нафтогазу" проголосувала за виплату бонусів правлінню компанії за перемогу у Стокгольмському арбітражі над російським монополістом "Газпромом". Розмір склав 1% від суми виграшу. Усього компанія РФ мала сплатити $2,56 млрд на користь "Нафтогазу".

Читайте також: Єрмак пропонував Коболєву посаду в держсекторі напередодні оголошення тому підозри в кримінальній справі - ЗМІ

Як писало ZN.UA, у 2018 році Коболєв конвертував усі отримані кошти в долари та поклав на рахунок у "Ощадбанку". Згодом ці гроші він переказав на рахунок матері, що проживає в США, вказавши мету переказу "допомога сім'ї". Детальніше про ті події читайте в матеріалі Ігоря Маскалевича "Чекаємо на танки Коболєва".