UA / RU
Підтримати ZN.ua

Список міжнародних спонсорів війни – чергова "методична" абракадабра від НАЗК

Внесення компаній до списку є незаконним, а відповідні рішення особисто ухвалює голова НАЗК Новіков.

Так званий Список міжнародних спонсорів війни, який формує Національне агентство з питань запобігання корупції в межах абстрактного проєкту "Війна і санкції", був створений главою інституції Олександром Новіковим поза правовим полем, як і методичні рекомендації замість нормативно-правових актів, пише редакторка відділу політики ZN.UA Інна Ведернікова у тексті "Підсумки зовнішнього аудиту НАЗК: стратегічний провал інституції чи Новікова?".

За словами авторки, зазначений перелік – "чергова «методична» абракадабра від НАЗК", яка, втім, сильно впливає на міжнародні ринки окремих держав. Справа в тому, що незаконна діяльність антикорупційного агентства призводить до репутаційних втрат і падіння ринкової вартості певних компаній.

Водночас, нікому не відомо, на яких підставах Новіков включає ту чи іншу компанію до "чорного списку". І це саме собою вже становить значний корупційний ризик.

"Плюс – перелік, як правильно зазначено на сайті, є важливим інструментом зовнішньої політики. Тільки узгодженої зовнішньої політики держави, що воює, а не голови НАЗК Новікова чи будь-якого іншого керівника держоргану. Хоч би хто в уряді або на Банковій за ним стояв. МЗС, зазначене на сайті як партнер НАЗК у санкційному проєкті, стабільно пише голові агентства офіційні листи щодо неприпустимості перевищення повноважень Новіковим і шкоди, якої такі дії НАЗК завдають інтересам України", – наголосила журналістка.

Читайте також: НАЗК на початку війни знищило документи про  перевірку доброчесності власних працівників

Джерела ZN.UA у Національному агентстві з питань запобігання корупції повідомили, що це питання у відносинах між Україною та Європейським Союзом порушував глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель у робочій розмові з міністром закордонних справ Дмитром Кулебою. Припинити практику позначення "міжнародних спонсорів війни" настійно рекомендував і спецпредставник Євросоюзу з питань санкцій Девід О’Салліван, який у червні цього року зустрівся з керівництвом НАЗК у Києві.

Передумовою візиту була "справжня криза", зазначила авторка статті. Того місяця дії НАЗК стали причиною блокування 11-го пакету санкцій ЄС проти Росії і нового траншу військової допомоги Україні на пів мільярда євро з боку Греції. Ще в липні 2022-го агентство необґрунтовано внесло до переліку спонсорів війни п’ять грецьких компаній, звинувативши їх у порушенні санкційного режиму, чого насправді не було. НАЗК протягом року ігнорувало неформальні сигнали Афін, передані лінією українського МЗС.

"У результаті під тиском Єврокомісії НАЗК тимчасово призупинило статус «міжнародних спонсорів війни» для грецьких компаній, нібито для проведення робочих консультацій. Це дало змогу розблокувати 11-й санкційний пакет і військову допомогу. Але через непоясненний збіг обставин, коли на початку серпня президент Зеленський повідомив про те, що Греція стала 14-ю державою, яка підтримала гарантії безпеки для України, НАЗК поновило всі п’ять грецьких компаній у списку міжнародних спонсорів війни", – розповіла Інна Ведернікова.

Наше джерело в Національному агентстві з питань запобігання корупції підтвердило, що керівник Олександр Новіков особисто ухвалює рішення про внесення компаній до незаконного списку.

Читайте також: Звільнений заступник глави НАЗК: Це кейс, який має дати по руках будь-кому, хто держінституцію сприймає як власну феоду

Нагадаємо, в липні міжнародні експерти Комісії з проведення незалежної оцінки ефективності діяльності НАЗК підготували оцінку роботи структури в 2020-2021 роках. Комісія "утрималася від того, щоб зробити висновок про ефективність" антикорупційного агентства. Були зауваження, зокрема, до прозорості, організації та кадрових рішень.