UA / RU
Підтримати ZN.ua

WP: В США запустили кампанію з популяризації підтримки України серед республіканців

Не всі американські консерватори згодні з твердженням, що Вашингтону потрібно відвернутися від Києва.

У відповідь на зростаючий розкол у Республіканській партії щодо підтримки військових зусиль України, консервативна група запускає кампанію з бюджетом у 2 мільйони доларів, закликаючи республіканців у Конгресі продовжувати підтримувати союзника США.

Організація «Захистимо демократію разом», яку очолюють республіканський стратег Сара Лонгвелл і консервативний політичний коментатор Білл Крістол, запускає кампанію «Республіканці за Україну». Її мета - переконати республіканців у Конгресі взяти на себе зобов'язання продовжити фінансування допомоги Україні напередодні того, що, ймовірно, буде тривалою боротьбою за виділення нових коштів, - пише Washington Post.

Організація зібрала свідчення понад 50 проукраїнських виборців-республіканців. Їхні слова будуть використані в рекламній кампанії, яка триватиме від сьогодні і до кінця року. Реклама з'явиться в Інтернеті, на білбордах і на загальнонаціональному телебаченні, в тому числі під час перших президентських дебатів Республіканської партії 23 серпня в Мілуокі, які транслюватиме телеканал Fox News.

В інтерв'ю The Washington Post Лонгвелл, яка регулярно проводить фокус-групи з виборцями-республіканцями, сказала, що однією з найбільш «тривожних тенденцій», які вона спостерігала протягом останніх двох років, стало «реальне падіння підтримки України».

Читайте також: Підтримка України також важлива для національної безпеки американського народу – Білий дім

Лонгвелл зазначила, що вона виявила й інші зрушення в електораті Республіканської партії. Зокрема, виборці стали «більш протекціоністськими у питанні торгівлі», «більш популістськими» і «менш зацікавленими у верховенстві права». Але вона не бачила, щоб ставлення республіканців до будь-якого питання змінилося так кардинально, як до зовнішньої політики.

Опитування CNN/SSRS, оприлюднене на початку цього місяця, показало, що хоча більшість американців - 55% - виступають проти схвалення Конгресом додаткової допомоги Україні, розкол у підтримці значною мірою відбувається за партійною ознакою. Серед виборців Республіканської партії 71% вважають, що Конгрес не повинен санкціонувати нове фінансування, а 59% кажуть, що Сполучені Штати зробили достатньо для допомоги Україні. Демократи, натомість, кажуть протилежне: 62% виступають за додаткове фінансування, а 61% вважають, що Сполучені Штати повинні робити більше.

«У фокус-групах було тривожно бачити, як багато виборців-республіканців говорили про Україну або президента Володимира Зеленського в зневажливому тоні. Але ми також дізналися, проводячи фокус-групи, що було багато людей, які все ще вірили необхідність зберегти підтримку України. Що важливо протистояти силам, які вторглися в країну», - пояснила Лонгвелл.

Ця динаміка, за її словами, породила ідею кампанії, спрямованої на висвітлення голосів республіканців, які все ще вважають пріоритетом захист демократії.

Читайте також: NYT: Байден випробовує двопартійну підтримку України, коли просить більше грошей на допомогу

«Ми хотіли б чинити тиск на республіканців, щоб вони робили правильні речі щодо України», - сказала вона.

Минулого тижня президент Байден звернувся до Конгресу з проханням виділити Україні 20,6 мільярдів доларів додаткового фінансування, оскільки її військові борються за вирішальну перемогу в контрнаступі проти Росії. Очікується, що лідери обох партій у Сенаті підтримають запит президента, але десятки ультраправих членів Палати представників дали зрозуміти, що виступатимуть проти будь-якого нового фінансування для України.

Нижня палата Конгресу, контрольована Республіканською партією, вже готується до серйозної боротьби за державні витрати, коли американський парламент повернеться наступного місяця до роботи. Ультраправі конгресмени продовжують наполягати на значних бюджетних скороченнях. Спікер Палати представників Кевін Маккарті заявив у червні, що він не підтримає будь-яке додаткове фінансування для України і що допомога для Києва повинна проходити через звичайний процес асигнувань.

В той час, як кілька республіканців в конгресі включно з деякими головними кандидатами в президенти вимагають від США скоротити підтримку України, деякі відомі республіканці в Палаті представників заявили, що їхня політична сила залишається прихильною до союзника. Під час квітневого візиту до Києва голова Комітету з питань розвідки Палати представників Майкл Тернер заявив, що існує «переважна» підтримка допомоги Україні.

«І зліва, і справа є ті, хто ставить під сумнів продовження підтримки або її обсяг. Це, безумовно, буде частиною дебатів. Але переважна більшість підтримує продовження допомоги Україні, щоб вона могла продовжувати боротися проти російської агресії», - сказав Тернер.

Читайте також: Опитування: Майже половина виборців-республіканців не голосуватимуть за Трампа, якщо його визнають винним

Джордж Графф, ветеран зі штату Юта, який брав участь у кампанії «Республіканці за Україну», сказав, що він шокований бажанням деяких законотворців від Республіканської партії відвернутися від України. Графф перші два десятиліття своєї військової кар'єри присвятив боротьбі з тим, що він назвав «загрозою свободі у світі з боку Радянського Союзу». Чоловік сказав, що, спостерігаючи за вторгненням Росії в Україну, він зрозумів, що ця загроза все ще існує. За його словами, США не можуть відмовитися від країни, яка «продемонструвала справжнє бажання бути вільною, мати демократичний уряд».

«Їх атакує те, що я вважаю машиною, яка, можливо, гірша за радянську імперію. Я дуже розчарований членами Республіканської партії, які займають, як на мене, дуже недалекоглядну і політично заангажовану позицію», - сказав Графф.

Читайте також: Війна в Україні спричинила розкол всередині Республіканської партії

Девід Пейдж, постійний республіканський виборець з північної частини штату Нью-Йорк, який також бере участь у кампанії, сказав, що хоча він розуміє заклик деяких республіканців «бути обережними з грошима, які ми туди надсилаємо», він не знає, як США можуть робити «щось інше», окрім як підтримувати Україну.

«Є країна-агресор, яка хоче змінити світовий порядок, по суті, відновити Радянський Союз. Ми повинні підтримати Україну. У нас немає іншого виходу. Ніхто не хоче вступати у війну, ніхто не хоче бачити загибель людей. Але у нас є агресор, який робить жахливі речі», - сказав Пейдж.