UA / RU
Підтримати ZN.ua

ВООЗ і Pfizer уклали угоду на 40 млн доз вакцини проти коронавірусу

Вакцини розподілять між бідними країнами за програмою Covax.

У п'ятницю ВООЗ і фармацевтичний гігант Pfizer оголосили про угоду на поставку до 40 мільйонів початкових доз вакцини Pfizer-BioNTech Covid-19 для бідніших країн через глобальний пул Covax.

«Я радий повідомити, що Covax підписала угоду з Pfizer-BioNTech на поставку до 40 мільйонів доз вакцини проти Covid-19», - заявив на прес-конференції в Женеві генеральний директор Всесвітньої організації охорони здоров'я Тедрос Адханом Гебрейесус, цитує AFP.

Європейська комісія запросить у Pfizer роз'яснення щодо затримок з поставками вакцин в країни ЄС. Італія загрожує судовим позовом проти Pfizer за затримки. У четвер спеціальний комісар з COVID-19 Доменіко Аркур повідомив, що поставки впали на 20% на цьому тижні і на 30% тижнем раніше.

Міністр охорони здоров'я Чехії Ян Блатний заявив в четвер, що поставки Pfizer в його країну впали приблизно на 15 відсотків на цьому тижні і скоротяться на 30 відсотків протягом наступних двох тижнів.

«Ми звернемося за роз'ясненнями до компанії», - заявив на прес-конференції представник ЄС.

Контракт з ЄС є конфіденційним, і кожна країна веде переговори з Pfizer про поставки.

Відзначимо, платформа обміну вакцинами COVAX, розроблена для забезпечення рівноправного доступу до щеплень від COVID-19, заявила в четвер, що націлена на доставку 1,8 мільярда доз в більш бідні країни в 2021 році і сподівається укласти угоди для багатших країн у другій половині року. Компанія COVAX також заявила, що вакцини будуть поставлені за рахунок попереднього ринкового зобов'язання в 92 країни, які відповідають критеріям відбору, і будуть відповідати приблизно 27-процентному охопленню населення в цих країнах.

Читайте також: Як швидко вакцинація проти COVID-19 змінить ситуацію з пандемією — The Economist

Відзначимо, Україна отримає 8 мільйонів доз вакцини від коронавірусу виробництва компаній AstraZeneca, Novavax, Pfizer/BioNTech і Moderna. В кінці грудня Україна уклала договір з китайською компанією Sinovac, яка поставить 1,9 млн доз вакцини. Діалог з іншими виробниками триває.

Комітет Ради рекомендував депутатам прийняти законопроект про екстрену реєстрацію вакцин від COVID-19. Документ пропонує ввести в національне законодавство норму так званої реєстрації під зобов'язання, яка діє в Європі. Норма дозволяє оперативно реагувати на загрозливі ситуації і застосовувати препарати для лікування одночасно із завершенням певних стадій клінічних випробувань.

У статті "Антиділа" ZN.UA писало про те, що в національному законодавстві відсутній дієвий механізм видачі дозволу на використання вакцин, що знаходяться на фінальній стадії досліджень. А значить реєстрація цих препаратів і, відповідно, доступ до них українців можуть бути ускладнені.

Йшлося про необхідність прискореної реєстрації вакцин, що мають досить високу ефективність і вже зареєстрованих в високорозвинених країнах, де є система і традиція контролю за такими препаратами. "Тепер же в українському списку, крім цих країн, виявилися Китай, Індія і Бразилія, - коментує редактор розділу" Суспільство "Алла Котляр. - Чому Китай і Індія - зрозуміло. Уряд не зміг домовитися про закупівлю вакцин ні з одним виробником, крім цих двох країн. Бразилія ж внесена в список для того, щоб можна було швидше закупити вакцину від Sinovac. Відомо, що там CoronaVac вже зареєстрована. На прес-конференції на початку січня глава наглядової ради групи "Лекхім" Валерій Печаєв заявляв про те, що отримав підтвердження від МОЗ: Україна зареєструє вакцину Sinovac, якщо вона буде зареєстрована в Бразилії, де проходили випробування. Незважаючи на те, що в контракті прописано вимогу про ефективність вакцини не менше 70%, а у CoronaVac - 50,38%. Цікаво, відколи Бразилія стала зразком контролю, а також компетентності і прозорості цих процедур?

Вставляючи в список вакцини, зареєстровані в країнах з сумнівною прозорість і якість процедури перевірки ліків, влада, яка не змогла домовитися про передові вакцини для України, просто захотіла зберегти обличчя. За рахунок нашого здоров'я".