UA / RU
Підтримати ZN.ua

Війна в Україні може дати поштовх відродженню ядерної енергетики США — Bloomberg

Скорочення залежності від російського імпорту ядерного палива є переконливим аргументом на користь відродження галузі.

Зміна клімату має стати стимулом для довгоочікуваного відродження ядерної енергетики США, але війна в Україні може стати мотивацією натомість. Коли перший рік війни Владіміра Путіна в Україні добігав кінця, уран торгувався на рівні близько 50 доларів за фунт (0,45359237 кг). Однак, розмови про заборону США на імпорт ядерного палива з Росії мали потенціал для значного підвищення ціни, зазначає Bloomberg.

В травні 2024 року в Україні все ще тривають бойові дії, а уран коштує понад 90 доларів, і заборона вже настала. На початку серпня імпорт низькозбагаченого урану — того, що використовується на звичайних атомних електростанціях — з Росії буде заблокований новоприйнятим законом "Про заборону імпорту російського урану".

Читайте також: Ціна на уран стрімко зростає – як це може вплинути на економіку України

Принаймні, начебто. Закон уповноважує Міністерство енергетики видавати дозволи на імпорт до мільйона фунтів на рік російського палива до 2028 року, якщо це необхідно для підтримки роботи американських реакторів. Це відображає реальність, яка не є чимось незвичайним, коли йдеться про безвуглецеву енергетику США та її залежність від іноземних поставок.

12% імпорту з Росії турбують багатьох у Вашингтоні. Ще 36% імпорту надходить з Казахстану та Узбекистану — тобто країн, які не перебувають під прямим контролем Москви, але, безумовно, знаходяться по сусідству з нею (а також з Китаєм). Ці цифри насправді применшують значення Росії через її величезну роль у перетворенні видобутого урану на придатне для використання ядерне паливо.

Згідно з даними Citigroup Inc., Росія постачає 40% світового ринку низькозбагаченого урану, і вона забезпечила приблизно чверть потреб американських атомних електростанцій у 2022 році. Росія також домінує у постачанні низькозбагаченого урану, необхідного для деяких передових реакторних технологій, які зараз розробляються, в тому числі для малих модульних реакторів.

Читайте також: Російсько–українська війна показала, що альтернативою АЕС є енергетична залежність – Міжнародне енергетичне агентство 

Так само, як США намагаються витіснити Китай з американського ланцюга постачання чистих технологій, не зірвавши при цьому декарбонізацію, вони хотіли б витіснити Росію зі свого ланцюга постачання ядерної енергії, не ризикуючи при цьому відключенням електроенергії. Відмова від імпорту є засобом розв'язання цієї проблеми, хоча Москва, ймовірно, може відповісти, запровадивши свою власну заборону на поставки до США.

Однак для відродження перспектив американської ядерної енергетики це може означати набагато більше. Окрім початку дії (своєрідної) заборони на імпорт російського ядерного палива, закон також розблоковує 2,7 мільярда доларів федерального фінансування для розвитку вітчизняного виробництва ядерного палива.

Раніше ми повідомляли, що відродження у світі інтересу до ядерної енергетики, а також занепокоєння щодо імпорту ядерного палива чи сировини з Росії через вторгнення в Україну призводять до перезапуску законсервованих шахт — на тлі збільшення ціни на уранову руду.