UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Ірані починають проводити випробування вакцини проти коронавірусу на людях

Тестування добровольців буде проходити в три етапи.

В Ірані оголосили про початок випробувань на людях власної вакцини від коронавірусу. Про це повідомляє інформаційне агентство FARS, передає Укрінформ.

«Почалися випробування на людях вакцини від коронавірусу вітчизняної розробки, за добровольцями спостерігатимуть протягом одного місяця для вивчення результатів», - заявив представник Організації з контролю за продовольством і ліками Кіянуш Джаханпур.

За його словами, в ході дослідження вакцина буде вводитися добровольцям у віці від 18 до 50 років. Обов'язковою умовою є також наявність у них двох негативних тестів на коронавірус. Після того, як добровольці отримають результати тестів, у їх організмі перевірять рівень антитіл й імунітету.

У ході другого і третього етапів випробувань на людях іранської вакцини проти COVID-19 буде перевірено більше добровольців.

Представник Організації з контролю за продовольством і ліками також зазначив, що іранська вакцина отримає необхідну ліцензію на масове виробництво, якщо вона виявиться ефективною.

Читайте також: Самі лише вакцини не зупинять COVID-19 — Bloomberg

Клінічні випробування вакцин від коронавірусу добігають кінця. Наприкінці листопада компанії Pfizer/BioNTech і Moderna підняли фондовий ринок і надії людей новиною про те, що їхні вакцини ефективні на 95%.

Ближче до кінця місяця стало відомо, що вакцину від компанії Pfizer почали поширювати в Європі та США, попри те, що офіційний регулятор досі не зареєстрував її. Імовірно, саме цей препарат стане першим на європейському ринку.

Отже, кампанії з вакцинації від COVID-19 у різних країнах можуть розпочатись вже найближчим часом. Деякі країни вже почали підготовку до них, інші продовжують переговори з виробниками вакцин. Втім аналітики прогнозують, що до кінця наступного року більшість населення Землі буде матиме щеплення від коронавірусу.

ЮНІСЕФ домовляється про оперативну доставку препарату 92 країнам світу в рамках ініціативи COVAX. А лідери G20 домовилися сприяти справедливому поширенню вакцин, ліків і тестів від COVID-19 в усьому світі, щоб найбідніші країни не залишились осторонь.

Детальніше про те, коли почнеться і як готуються в різних країнах світу до вакцинаці, читайте в спеціальному матеріалі ZN.UA.