UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Ірані можуть стратити 14 тисяч протестувальників – це підтримав парламент

Резолюція має на меті «дати учасникам опозиційних маніфестацій жорсткий урок».

Парламент Ірану ухвалив резолюцію про страту затриманих учасників протестів. Це понад 14 тисяч людей. Резолюцію підтримали 227 з 290 іранських парламентаріїв і таким чином вони хочуть «дати учасникам опозиційних маніфестацій жорсткий урок». Про це повідомляють іранські ЗМІ, зокрема телеканал Iran International та видання IOL.

«Ми, народні обранці, закликаємо представників державної влади, включаючи судову, не давати пощади тим, хто оголосив нам війну і поводиться, як терористи Ісламської держави, позбавляючи людей життя та майна», – сказано у резолюції.

Читайте також: Протести в Ірані: що відбувається і чи впаде режим

В документі учасників протесту називають словом «мохаребом». В ісламському праві або шаріаті це слово означає «ворог Бога» і передбачає смертну кару. Після голосування в парламенті Ірану почали викрикувати гасла: «Смерть Америці», «Смерть лицемірам».

Правозахисна організація Iran Human Rights рішуче засудила заяву депутатів. «Протести – це невід'ємне право людей, а вбивство та винесення смертних вироків протестувальникам – міжнародний злочин. Ті, хто вимагає їхньої страти, причетні до цього злочину і мають бути притягнуті до відповідальності», – заявив правозахисник Махмуд Амірі Могадам.

За інформацією іранських ЗМІ, станом на 5 листопада під час заворушень загинули 318 протестувальників, у тому числі 49 неповнолітніх. Також було вбито 38 співробітників сил безпеки.

Читайте також: Чому диктатори бояться дівчат: War on the Rocks про те, що жіночі протести часто стають революціями

Приводом для масових протестів в Ірані стала смерть 22-річної іранської курдки Джини Махси Аміні, яку поліція моралі заарештувала за те, що з-під її хіджабу було видно волосся. Вона померла під вартою в поліції 16 вересня. Після цього тисячі людей вийшли на демонстрації проти репресивного режиму. Пізніше жертвою іранських силовиків стала 16-річна іранська дівчина Нікі Шакарамі.

Протести швидко поширилися по країні і були зазнали жорсткого придушення з боку уряду, включаючи побиття, арешти та вбивства демонстрантів. США та інші демократичні країни засудили придушення протестів і верховний лідер Ірану аятолла Алі Хаменеї заявив, що заворушення були організовані «заклятими ворогами Ірану та їхніми союзниками» – США та Ізраїлем.

Президент Джо Байден у четвер сказав своїм прихильникам «ми звільнимо Іран», на що президент Ірану Ібрагім Раїсі відреагував фразою «я кажу Байдену, що Іран був звільнений 43 роки тому».