UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Естонії поліція перервала мітинг за повернення радянських пам'ятників і затримала його організатора

Учасники зустрічі демонстрували військову символіку і не погоджувалися її прибрати на прохання правоохоронців.

В Естонії, у місті Нарва, 16 серпня було знесено шість пам’ятників радянської епохи, проте це сподобалося не всім. 27 серпня група людей вийшла на мітинг, виступаючи за повернення монументів, але порушила правила проведення подібних заходів. Довелося втрутитися поліції, яка перервала демонстрацію і заарештувала його організаторку. Про це повідомляє видання ERR.

За даними джерела, на заході була представлена ​​військова символіка і порушені вимоги щодо організації публічних зборів. Оперативний керівник Ідаської префектури Урмас Ельмі повідомив, що мітинг було заздалегідь зареєстровано, але для запобігання можливим провокаціям під час його проведення поліція уважно спостерігала за поведінкою учасників.

«Нашою метою було забезпечити громадський порядок на мітингу і стежити за тим, щоб захід пройшов мирно і без заворушень. Ми перервали мітинг, тому що люди, які брали участь у ньому, демонстрували військову символіку і не погоджувалися її прибрати», — сказав Ельмі.

Поліція затримала організаторку мітингу — 52-річну жінку. Щодо неї порушено справу про недотримання вимог проведення публічних зборів. Крім того, стосовно двох осіб, які мали військову символіку, порушено справу за статтею пенітенціарного кодексу, яка стосується розпалювання ненависті.

«Ми попередньо поспілкувалися з ведучим сьогоднішнього заходу, пояснили можливі загрози та нагадали, що в Естонії не дозволено використання військової символіки та розпалювання ненависті. Ми також пояснили, що відповідальність за дотримання всіх вимог, встановлених для організації громадських зборів, лежить на організаторі зборів», — уточнили в поліції префектури.   

Читайте також: Декомунізація Європи: У країнах ЄС зносять радянські пам’ятники – фото

Нагадаємо, що лише кілька днів тому правоохоронцям довелося втрутитися через незаконний мітинг, який виник у зв'язку з демонтажем пам’ятника «радянським визволителям» в Ризі. 

Більше детально про боротьбу України з російським «культурним спадком» читайте в матеріалі Артема Карташова «Дерусифікація» як сигнал Росії: не лізьте, ви тут чужі!»