UA / RU
Підтримати ZN.ua

КДБ Білорусі розповів про участь Протасевича у війні в Донбасі. Білецький пояснив, що він долучився як журналіст

Про це раніше повідомляв і сам затриманий. 

У Комітеті державної безпеки Білорусі заявили, що опозиційний журналіст Роман Протасевич, якого нещодавно затримали в аеропорті "Мінськ", брав участь у війні на сході України від батальйону "Азов". Про це повідомляє "Белта", цитуючи слова глави КДБ Івана Тертеля. 

"Незаперечно, що дана особа в повній мірі відповідає визначенню терориста, бойовика-найманця, учасника кривавих подій (в складі сумнозвісного батальйону Азов), пов’язаних з безчинствами і загибеллю мирного населення на південному сході України", — сказав він.

Тертель зауважив, що це не лише інформація КДБ, але й та, яку надало слідство, і яку сам Протасевич озвучував, в чому можна переконатися з допомогою інтернету.

У 2020 році інтерв'юер Юрій Дудь спілкувався зі засновниками Телеграм-каналу NEXTA, зокрема й з Романом Протасевичем. Під час розмови останній розповів, що брав участь в бойових діях на сході України лише в ролі журналіста.

Глава КДБ додав, що в Донбасі Протасевич отримав певний досвід, який активно застосовував на території Білорусі. 

"Був організатором і координатором масових заворушень, які поставили під загрозу життя і здоров’я простих громадян і правоохоронців", — сказав він.

Про участь Протасевича у війні в Донбасі розповів Андрій Білецький - засновник батальйону "Азов". Він нібито розповів, що  опозиціонер долучився до добровольців в ролі журналіста. 

"Він був з нами в Широкино, де отримав поранення. Але його зброєю як журналіста був не автомат, а слово", — повідомив він.

Читайте також: Затримання Протасевича показало вразливість режиму Лукашенка — The Washington Post

Нагадаємо, 23 травня в аеропорту Мінська був екстрено посаджений літак Ryanair рейсу Афіни-Вільнюс. Спочатку повідомлялося про можливе мінування повітряного судна, в аеропорт стягнули пожежних і карети «швидкої допомоги». Пізніше стало відомо про те, що на борту літака знаходиться опозиційний журналіст Роман Протасевич, його затримали. Інформацію про затримання Протасевича підтвердили в МВС Білорусі. На батьківщині журналіст є підозрюваним за статтею 293 КК Білорусі, йому може загрожувати страта.

В ЄС виступили з першою офіційною заявою після того, що сталося. Там переконані, що літак здійснив вимушену посадку в аеропорту Мінська через дії білоруського військового літака.

У Міжнародній організації цивільної авіації висловили стурбованість примусовою посадкою лоукостера.Організація вважає, що дії білоруської влади можуть порушувати Чиказьку конвенцію.

Низка країн виступила із закликом звільнити затриманого в Мінську засновника білоруського Telegram-каналу Nexta і блогера Романа Протасевича. За кордоном вважають, що затримання Протасевича може викликати чергову ескалацію насильства в Білорусі.

В Офісі президента України заявили про те, що вимушена посадка в Білорусі літака Ryanair рейсом Афіни-Вільнюс є прямим проявом міжнародного тероризму.

Про те, які наслідки матиме викрадення Протасевича для білоруської опозиції, Білорусі та України - читайте в статті Володимира Кравченка «Зона, заборонена для польотів».