UA / RU
Підтримати ZN.ua

Уряд Нідерландів запустить кампанію на підтримку України перед референдумом щодо асоціації

Прем'єр Рютте хоче нагадати голландцям, що вони "торгова нація".

Влада Нідерландів проведе кампанію, націлену на те, щоб переконати мешканців країни проголосувати за ратифікацію угоди про асоціацію між Україною і ЄС на референдумі.

Про це повідомляє EUObserver, нагадуючи, що нідерландське голосування відбудеться в квітні цього року. За словами прем'єр-міністра Марка Рютте, він хоче переконати громадян своєї країни, що українсько-європейська угода вигідна і для Європи, і для Нідерландів.

"Я буду пояснювати людям, чому ми підписали цю угоду. Ми торгова нація. Ми живемо за угодами про вільну торгівлю і Україна є ще одним прикладом цього. Люди, які схильні голосувати проти, думають, що це перший крок до членства України в ЄС. Це не має нічого спільного з приєднанням", - пояснив Рютте.

Він також підкреслив, що весь уряд Нідерландів підтримує угоду між Україною і ЄС. За словами міністра закордонних справ Берта Кундерса, вона йде на користь нидерландським інтересам у сфері безпеки, оскільки допомагає стабілізувати східних сусідів ЄС. Він також пообіцяв активно переконувати нідерландців проголосувати за українсько-європейську угоду.

У свою чергу в МЗС України не бачать перешкод для ЗВТ з Євросоюзом від референдуму в Нідерландах. Оскільки він має суто консультативний характер. А остаточне рішення все одно узвалює уряд країни.

Нагадаємо, що 1 січня економічна частина угоди про асоціацію України з ЄС щодо створення ЗВТ набула чинності. Як зазначає Міністерство економічного розвитку і торгівлі України, ЗВТ усуває 97% тарифів на українські товари і зниження середнього тарифу на український експорт з 7,6% до 0,5%.