UA / RU
Підтримати ZN.ua

Угода між ОАЕ та Ізраїлем не була «заслугою» Трампа — FT

Значною мірою ОАЕ та Ізраїль об’єдналися завдяки «ставленню» до Ірану.

Зараз в США триває з’їзд Республіканської партії. Державний секретар Сполучених Штатів Майк Помпео перебував з візитом в Єрусалимі, але навіть попри це вирішив взяти активну участь у з’їзді республіканців, записавши відеозвернення з Єрусалиму. Демократи гостро розкритикували появу Майка Помпео на Республіканській конвенції, адже більшість держсекретарів зазвичай утримуються від участі в подібних заходах, щоб негативно не вплинути на зовнішню політику країни. Але, відеозвернення Помпео з Ізраїлю стало «натяком» на те, якого «успіху на Близькому Сході» нещодавно зумів досягти президент США Дональд Трамп, пише Financial Times.

Нагадування американцям про те, що Дональд Трамп став посередником для укладання «угоди десятиліття» між ОАЕ та Ізраїлем може допомогти йому здобути більшу кількість голосів від потенційних виборців, які точно не стануть зайвими в боротьбі з демократом Джо Байденом.

Майк Помпео, який, своєю чергою, має власні політичні амбіції, перебував у Єрусалимі на «святкуванні» налагодження відносин між ОАЕ та Ізраїлем. Візит держсекретаря США в Єрусалим також є натяком для інших арабських країн, щоб ті слідували прикладу ОАЕ.

Угода між Ізраїлем та ОАЕ стала справжнім проривом для Трампа та ізраїльського лідера Беньяміна Нетаньяху, однак лідер ОАЕ досить стримано прокоментував нові домовленості між країнами.

При цьому, Ізраїль явно проти того, щоб США продавали удосконалений винищувач F-35 ОАЕ, незважаючи на спільну «ворожнечу» щодо Ірану. Однак, саме продаж зброї є одним із «рушіїв політики» Трампа на Близькому Сході.

Тим не менше, опоненти Трампа не називають угоду між ОАЕ та Ізраїлем «мирною», оскільки країни ніколи не воювали між собою, тим самим «знецінюючи» вклад президента США в налагодження миру на Близькому Сході.

До того ж, адміністрація Трампа не отримала від Ради Безпеки ООН згоди на продовження ембарго на поставку зброї щодо Ірану. А якщо Джо Байден переможе на виборах, то політика США стосовно Близького Сходу може кардинально змінитися, резюмує FT.

Читайте також: Ізраїль добився визнання

Раніше повідомлялося, що арабські країни можуть визнати Ізраїль.