UA / RU
Підтримати ZN.ua

США та Іран продовжать непрямі переговори з ядерної угоди

США не планують знімати санкції проти Ірану.

Держдепартамент заявив в п'ятницю, що переговори між США і Іраном можуть початися наступного тижня з метою досягнення нової ядерної угоди.

Очікується, що спеціальний посланець президента Джо Байдена в Ємені Роб Меллі повернеться до Вашингтона на вихідні після того, як очолив делегацію США під час переговорів у Відні на цьому тижні.

Обговорення на цьому тижні, за посередництва європейських країн і Росії і Китаю, були «продуктивними і діловими», - сказав Прайс, передає Al Arabiya.

Під тиском недавніх звітів і коментарів, які він раніше робив, Прайс заявив, що США будуть продовжувати чинити опір «мерзенним діям» Ірану, включаючи підтримку тероризму і його програми балістичних ракет.

Однак Прайс відмовився виключити скасування санкцій, накладених адміністрацією Трампа на центральний банк Ірану.

«Що стосується брудної діяльності Ірану... ми продовжимо протидіяти цьому. Санкції залишаться важливим інструментом для цього», - сказав він.

Але переговори, як очікується, продовжаться наступного тижня у Відні. «Наше завдання - визначити, як ми можемо відновити дотримання наших зобов'язань по СВПД [ядерна угода з Іраном]», - сказав Прайс.

«Динаміка і механіка цього - саме те, що Роб [Маллі] обговорює з європейцями, китайцями і росіянами».

Читайте також: Іранська ядерна угода Трампа

Мета нового президента США Джо Байдена - приєднатися до іранської ядерної угоди, яку його попередник Дональд Трамп прагнув знищити. Досягнення домовленостей з Іраном завжди було процесом випробувань. Рішення Трампа відмовитися від угоди і ввести санкції проти ісламської республіки фактично зруйнувало надії на мінімальну "розрядку" між давніми ворогами. До того ж, кампанія «максимального тиску» на Іран не принесла очікуваних результатів. Для того, щоб врятувати угоду зараз, обидві сторони повинні піти на компроміс.