UA / RU
Підтримати ZN.ua

США і ЄС вважають за необхідне посилення НАТО

За словами Столтенберга, НАТО має стати майданчиком для політичного діалогу всіх західних країн, щоб протистояти Росії і Китаю.

Німеччина, Франція, Велика Британія і США виступили зі спільною заявою за посилення Північноатлантичного альянсу. Відповідний документ опублікований на сайті МЗС Німеччини.

Міністри закордонних справ країн погодилися з важливістю подальшого посилення НАТО і забезпечення того, щоб альянс був в змозі впоратися зі стратегічними реаліями сьогоднішнього дня, зазначено в заяві.

При цьому генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг зазначив, що Північноатлантичний альянс повинен стати майданчиком для політичного діалогу всіх західних і співчуваючих їм країн, щоб протистояти Росії і Китаю.

Читайте також: Україна зможе отримати нові можливості в рамках Програми партнерства - представник НАТО

Раніше повідомлялося, що сьогодні в України мало шансів отримати План дій щодо членства в НАТО, але Альянс має намір запропонувати Києву ще один, новий формат взаємин - Індивідуально-налаштований план партнерства.

Як зазначає редактор відділу міжнародної політики ZN.UA Володимир Кравченко, ця ініціатива — еволюція розроблювальної кілька років тому програми «Один партнер — один план» (ОПОП), яка, своєю чергою, є ребрендингом Комплексного пакета допомоги (КПД). Індивідуально налаштований план партнерства не сфокусований виключно на Україні.

Детальніше про те, чому НАТО не готове надати Україні ПДЧ, і що Брюссель пропонує Києву натомість, читайте в статті Володимира Кравченка "Індивідуальний підхід".