UA / RU
Підтримати ZN.ua

Росія планує подвоїти військову присутність уздовж кордону з країнами НАТО — розвідка Естонії

Москва може збільшити військову присутність біля Фінляндії та країн Балтії, готуючись до потенційної війни з НАТО.

РФ має намір подвоїти кількість своїх військових уздовж кордону з країнами Балтії та Фінляндією в межах підготовки до потенційного військового конфлікту з НАТО протягом наступного десятиліття, вважає Служба зовнішньої розвідки Естонії. Про це повідомляє FT.

Читайте також: WP: Формулювання п'ятої статті статуту НАТО розмите. Якщо між Європою і Росією щось піде не так, США можуть опинитися осторонь

Глава Служби зовнішньої розвідки Естонії Каупо Розін заявив, що РФ наразі не "готова до будь-яких військових дій проти НАТО", але додав, що росіяни не виключають того, що військовий конфлікт з НАТО можливий протягом наступного десятиліття.

Російські військові реформи, які поступово запроваджуються з кінця 2022 року, і реорганізація командних підрозділів на північному заході країни означатимуть "значне" збільшення військ на східному фланзі НАТО, зазначив Розін.

"Росіяни планують збільшити військові сили вздовж кордону з країнами Балтії, а також фінського кордону. Ми, швидше за все, побачимо збільшення чисельності особового складу, можливо, вдвічі. Ми побачимо збільшення кількості бронетранспортерів, танків, артилерійських систем протягом найближчих років", - вважає він.

Читайте також: Кірбі відреагував на погрози Трампа союзникам по НАТО. Розповів, що має говорити американський президент

У звіті розвідки зазначається, що кількість російських військ біля естонського кордону може майже подвоїтися з 19 тисяч, які були там до повномасштабного вторгнення РФ в Україну у 2022 році. 

Уздовж кордону з Фінляндією, яка приєдналася до НАТО минулого року, де російська присутність досі була мінімальною, новий армійський корпус РФ, ймовірно, складатиметься з "двох або трьох маневрених підрозділів з приблизно десятком підрозділів вогневої підтримки і бойового забезпечення", вважає розвідка Естонії. 

Подібне зростання кількості озброєння і солдатів уздовж російського кордону з Україною спостерігалося в місяці, що передували лютому 2022 року, коли війська глави Кремля Владіміра Путіна почали повномасштабне вторгнення. 

Міністр оборони Данії Троельс Лунд Поульсен минулого тижня попередив про можливість нападу РФ протягом трьох-п'яти років, заявивши, що з'явилася "нова інформація", яка раніше була невідома країнам НАТО.

Розін сказав, що саме союзники по НАТО повинні стримувати Росію, збільшуючи військові витрати. Естонія планує витратити цього року на оборону понад 3% ВВП, що перевищує цільовий показник НАТО у 2%, якого деякі європейські країни, в тому числі Франція і Німеччина, все ще намагаються досягти.

Читайте також: Трампові нагадали, що НАТО захищало свого члена лише раз — після 11 вересня 2001-го

Однак, на думку Розіна, західні союзники можуть вплинути на російські розрахунки.

У той час як європейським країнам важко витрачати більше на оборону і збільшувати виробництво зброї для України, російський військовий бюджет на 2024 рік становить 14,3 трлн рублів, або 6% ВВП. 

Російські заводи з виробництва зброї працюють цілодобово. Також путінську армію підтримують поставки зброї з Ірану та Північної Кореї, поки допомога Києву від західних союзників починає коливатися.

За даними естонської розвідки, минулого року Росія виробила 3,5 млн одиниць боєприпасів, що значно перевищує власне виробництво України та західні поставки. Ця цифра може зрости до 4,5 млн у 2024 році, в той час як західне виробництво залишається повільним.

Тим не менш, Росія зазнала втрат важкої техніки, які станом на минулий місяць становили понад 2600 танків, 5100 бронетранспортерів і 600 самохідних артилерійських установок, за оцінками розвідки Естонії. 

Намагаючись обійти західні санкції, які обмежують доступ Москви до обладнання, Путін наказав модернізувати бронетехніку, вилучену зі складів, а також активно шукає альтернативні поставки, зокрема, з Китаю і Гонконгу.

Читайте також: Столтенберг вважає, що НАТО варто готуватися до десятиліть конфронтації з Росією

Дослідники Німецького товариства зовнішньої політики (DGAP) вважають, що Росія з її імперськими амбіціями становить найбільшу і найнагальнішу загрозу для країн НАТО. Після закінчення інтенсивних бойових дій у війні проти України московському режиму може знадобитися від шести до десяти років для відновлення своїх збройних сил. За цей час Альянс повинен забезпечити можливість своїх збройних сил стримувати РФ і, в разі необхідності, воювати проти Росії. Лише так можна зменшити ризик нової війни в Європі, кажуть аналітики.