UA / RU
Підтримати ZN.ua

Путін у В'єтнамі шукає нову «архітектуру безпеки» – Reuters

Російський диктатор пропонує альтернативу «закритим військово-політичним блокам»

Російський диктатор Владімір Путін, під час візиту до В’єтнаму, заявив, що хоче побудувати «надійну архітектуру безпеки» в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні. У Ханої його вітали салютом з 21 гармати на військовій церемонії і його зустріли обидва комуністичні лідери країни, зазначає Reuters. 

Серед заяв, які Путін зробив у В’єтнамі: 

«Ми твердо налаштовані на поглиблення всеосяжного стратегічного партнерства з В'єтнамом, яке залишається серед пріоритетів зовнішньої політики Росії»;

«Ми готові продовжити активну спільну роботу з широкого кола питань, включаючи економічні, науково-технічні зв'язки, контакти в галузі оборони, безпеки і гуманітарної сфери».

Також Путін сказав, що зацікавлений у «розвитку надійної архітектури безпеки» в регіоні, заснованій на незастосуванні сили і мирному врегулюванні суперечок, де немає місця «закритим військово-політичним блокам».

Читайте також: Путін похвалив В'єтнам за позицію щодо України

EPA-EFE/MANAN VATSYAYANA / POOL

«Тріумфальний прийом Путіна в Ханої стане контрапунктом до нещодавніх невдач Росії. Путін і російська пропагандистська машина гратимуть на темі, що спроби Заходу ізолювати Росію не працюють», – вважає почесний професор Австралійської академії збройних сил Карлайл Таєр.

Reuters зауважує, що Росія і В'єтнам підписали 11 угод і меморандумів про взаєморозуміння, в тому числі у сфері нафти і газу, ядерної науки та освіти, «підкреслюючи розворот Москви до Азії» внаслідок дії антиросійських санкцій через війну в Україні. Ці угоди значно менше, ніж підписаний напередодні із Північною Кореєю Договір про всеосяжне стратегічне партнерство. 

Читайте також: Візит Путіна несе В’єтнаму вигоди, які змушують його ризикувати відносинами зі США – Reuters

В Інституті вивчення війни США вважають, що Путін хоче створити коаліцію країн, які мають теплі історичні зв'язки з СРСР. Вона, ймовірно, повинна стати альтернативою НАТО. Раніше лідер Північної Кореї Кім Чен Ин заявив про «повну підтримку та солідарність» з Росією у війні проти України.