UA / RU
Підтримати ZN.ua

Путін не готовий рятувати економіку Росії попри серйозні втрати - Bloomberg

У Москві заговорили про "втрачене десятиліття" для економіки, але Кремль все одно не поспішає відмовлятися від авторитарної моделі, яка заважає розвитку.

Росія погрузла в найгіршій за два десятиліття рецесії. Однак, президент Володимир Путін все ж зміг добитися похвали від інвесторів, коли попросив екс-міністру фінансів Олексію Кудріну вкотре скласти економічну програму за 2018-2024 роки.

Про це пише Bloomberg, додаючи, що саме на цей період, вочевидь, припаде черговий президентський термін Путіна. Кудрін, якому приписують економічний успіх Росії на початку 2000-х, вже у вівторок, перед економічним форумом у Санкт-Петербурзі, представив свій план. У ньому багато старих рецептів від економіста, які, на його думку, повинні пожвавити економічне зростання.

Зокрема, Кудрін пропонує Кремлю скоротити залежність Росії від нафти, інвестувати в освіту, модернізувати інфраструктуру, відновини хороші відносини із Заходом для отримання доступу до технологій і щоб простимулювати торгівлю.

"Але попри те, що політка, націлена на вирішення перелічених проблем, і давала позитивні результати раніше, Кудрін визнає, що шанси на те, що Путін погодиться виконати його пакет дій, дуже малі. Причина в тому, що подібні заходи зруйнують "кремлецентристську" модель, збудовану Путіним в часи, коли барель нафти коштував вдвічі дорожче, ніж зараз. Ця система грає на руку людям, які стоять найближче до влади. Таким чином, з'явилася група людей, які пострійно збагачуються і створюють перешкоди для змін", - йдеться в статті.

Видання пише, що в Москві з'явився новий термін - "Втрачене десятиліття". Кудрін назває так останні 10 років, коли економічне зростання Росії не перевищувало 1% в рік, хоча на початоку правління Путіна воно складало 7%.

"Росія катастрофічно втрачає час. Нажаль, влада лише поступово починає розуміти, що структурні зміни необхідні", - сказав Кудрін.

Раніше в своїй статті для DT.UA Олексій Їжак писав, що Путін шукає нову економічну стратегію перед обранням на ще один термін. Розробка стратегій передбачає не тільки оновлення ідей, але і високі місця в керівництві країни, тому конкуренція презентувати свою ідею Путіну передбачається немаленька.

Детальніше про можливого наступника Путіна читайте у статті Олексія Їжака "Медведєв і порожнеча" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".