UA / RU
Підтримати ZN.ua

Прихильники держперевороту у Нігері прийшли до посольства Франції із прапорами Росії

Франція має у Нігері контингент близько 1,5 тис. військових

30 липня у столиці Нігеру Ніамеї, де нещодавно відбувся державний переворот, відбулася демонстрація прихильників військової хунти. Вони прийшли до будівлі посольства Франції, яка має традиційний вплив у регіоні, та намагалися потрапити всередину. Люди у натовпі тримали не лише прапори Нігеру, а я прапори Російської Федерації.  

Відео, на якому зафіксований цей факт, розміщено у Twitter в акаунті Journalist Rafhaan.  

Читайте також: Африканські лідери у Росії закликали Путіна припинити війну в Україні

Франція має у Нігері контингент у 1500 військових. Нігер, до держперевороту, під час якого був усунутий від влади демократично обраний президент Мохамед Базум, був ключовим союзником Європейського Союзу в боротьбі з нелегальною міграцією з країн Африки на південь від Сахари. У 2022 році Франція перекинула війська до Нігеру з Малі – після того, як її відносини з тимчасовою владою там зіпсувалися. Вона також вивела спецназ із Буркіна-Фасо на тлі аналогічної напруженості. Обидві країни є союзниками Російської Федерації і на їх території присутні найманці угруповання «Вагнер». 

За даними BFMTV, у Нігері перебувають від 500 до 600 громадян Франції (не рахуючи військових). 

«Будь-хто, хто нападе на громадян Франції, армію, дипломатів і французькі права, побачить, що Франція відповість негайно. Президент Республіки не потерпить будь-яких нападів на Францію та її інтереси», – заявили у Єлисейському палаці, реагуючи на спроби демонстрантів потрапити у будівлю посольства у Нігер, передає BFMTV.

Читайте також: Путін наобіцяв Африці гроші та безкоштовне зерно, але запропонував почекати

Нагадаємо, що генерал Абдурахман Чіані оголосив себе новим лідером Нігеру. Саме очолюваний ним підрозділ президентської гвардії захопив та утримує президента Базума. 

За даними видання The Times, державний переворот у Нігері, вчинений військовими, відкрив президенту РФ Владіміру Путіну «двері до Африки». 

Читайте також: Росія здатна замінити зерно України в Африці, якщо їй дозволять - експерт

Саміт «Росія – Африка» є демонстрацією того , що Росія не ізольована, залишається глобальним гравцем, а її вплив зростає. Африка використовується Росією як «поле битви» зі США, Великою Британією, Францією  – із застосуванням у якості проксі-сили «вагнерівців», які стоять за низкою режимів африканських країн. Африканські інтереси Росії аналізує Володимир Кравченко у статті «Війна з Україною: Навіщо Путін пішов до Африки» на ZN.UA.