UA / RU
Підтримати ZN.ua

Politico: Франція добивається, щоб ЄС купував зброю лише у «своїх» на тлі війни в Україні

Критики ініціативи вважають, що Париж намагається використати європейські закупки зброї, щоб збагатитися.

Російська війна проти України сильно обтяжує запаси зброї в ЄС. В цей же час, в Брюсселі розгорнулася внутрішня боротьба через питання, як краще поповнити європейські арсенали.

Нова напруга пов’язана з закупівельним фондом, призначеним на нарощування виробництва зброї в Європі. Видання Politico з’ясувало, що ключові комітети Європарламенту, а саме комітети з питань промисловості, внутрішнього ринку і підкомітет з питань безпеки і оборони сперечаються через фонд, який раніше називався «Зміцнення європейської оборонної промисловості через Закон про спільні закупівлі» ( EDIRPA). В цьому фонді зараз 500 мільйонів євро. Хоча він може збільшитися.

Група в Європарламенті, в якій домінує Франція, добивається, щоб оборонні закупки здійснювалися в межах Євросоюзу. Опоненти цієї ідеї вважають, що таким чином Франція хоче «перетягнути ковдру на себе». Politico пише, що наразі компромісний текст все ж залишає двері відчиненими для деяких оборонних витрат за межами Євросоюзу.

Читайте також: ЄС затвердить план закупівлі снарядів для України наступного тижня, але шукає спосіб швидких поставок – Bloomberg

В ньому сказано, що компанії з країн, які не входять в ЄС, можуть бути залучені, «якщо це не суперечить інтересам безпеки союзу і його країн-учасниць». Фракція в відповідних комітетах, яка складається з представників Польщі, Естонії, Португалії, Німеччини і Люксембургу, також додала в текст пункт, щоб включити «асоційовані треті країни».

«Вони хочуть зберегти відкритою можливість звертатися до країн за межами ЄС, таких як Південна Корея чи США, щоб заповнити прогалини в закупівлі зброї», - пояснює видання.

Виснажлива війна на території України триває. На цьому тлі зростають занепокоєння через здатність ЄС наростити виробництво боєприпасів і зброї. Однак, французькі євродепутати, які домінують в групі Renew Europe, добиваються, щоб витрати на зброю були суто внутрішньою справою Європи. Голова оборонного підкомітету Європарламенту Наталі Луазо заперечила, що запропоноване обмеження принесе вигоду лише Франції.

«Франція - не єдина країна в Європі, яка виробляє зброю», - сказала вона, вказавши також на Німеччину, Італію і Польщу.

Читайте також: Newsweek: Ветеран сил спецпризначення США пояснив, як армія Росії змінила свій підхід до війни

Вона наголосила, що фонд EDIRPA спрямований на зміцнення європейської промислової політики.

«Нам потрібно, щоб індустрії були здатні виробляти зброю швидше. І потрібно знайти спосіб, щоб заохотити такі зміни. Тому нам потрібен твердий EDIRPA», - пояснила вона.

Луазо додала, що вона відкрита для неєвропейських виробників зброї. Однак, вона наголосила, що продукція цих компаній повинна бути «виготовлена в Європі». На думку французького політика, витрачання грошей ЄС на зброю, зроблену за межами союзу, буде суперечити договорам союзу. І це створить ризик краху всієї програми закупок.