UA / RU
Підтримати ZN.ua

Переможці виборів у Німеччині зроблять очільника кампанії своїм новим лідером

Він привів партію до перемоги над блоком Меркель.

Соціал-демократи Німеччини, головна лівоцентристська партія країни, мають намір зробити керівника успішною виборчою кампанією одним зі своїх лідерів. Цей крок відбувається на тлі коаліційних переговорів, що тривають, про призначення кандидата від партії Олафа Шольца наступником канцлерки Ангели Меркель, що йде.

Агентство Associated Press пише, що в понеділок вищі партійні чиновники запропонували генеральному секретарю Ларсу Клінгбайлю замінити 69-річного Норберта Вальтера-Борянса, який оголосив, що більше не балотуватиметься на посаду керівника. Його повноваження закінчуються у грудні.

Соціал-демократи очолюються лівим дуетом Вальтера-Борянса та Саскії Ескен з 2019 року, коли вони перемогли конкуруючу команду, до якої входив Шольц, прагматичний центрист, який може стати канцлером.

На з'їзді партії у грудні буде ухвалено остаточне рішення про керівництво.

43-річний Клінгбайль - більш центристська постать, якій приписують допомогу у збереженні єдності соціал-демократів, що часто ворогують між собою, напередодні виборів. Як партійний функціонер, який відповідає за повсякденну політичну стратегію, він керував кампанією, в якій основну увагу приділяли Шольцю, віцеканцлеру та міністру фінансів в уряді Меркель.

Відносна популярність Шольца допомогла соціал-демократам перемогти на виборах над правоцентристським блоком Меркель у вересні. Наразі партія веде переговори про формування нової правлячої коаліції з екологічними "зеленими" та дружніми бізнесу "Вільними демократами".

Партії сподіваються, що новий уряд зможе розпочати роботу вже у грудні, хоча "зелені" в останні дні поставили під сумнів цей графік. Лідери соціал-демократів оптимістичніші.

Вальтер-Борянс сказав, що повідомлення про розбіжності між трьома різними партіями "нормальні", а переговори йдуть успішно.

"Я думаю, що... ми не просто на правильному шляху і все закінчиться успішно, але у нас все ще є всі шанси зробити це в стислий термін, який ми встановили", - сказав він журналістам у Берліні.

Читайте також: «Я не буду займатися політикою» — Меркель розповіла про  плани на майбутнє

Вибори в Німеччині багато хто називає історичними. Вони завершать епоху 16-річного перебування Ангели Меркель на посту федерального канцлера. Однак склад нового уряду буде формуватися нелегко. Хто і з ким може керувати країною після «епохи Меркель», читайте в статті Олексія Коваля «Німеччина перед виборами: по« світлофора »прямо або наліво?».