UA / RU
Підтримати ZN.ua

Пекін прагне зміцнити фінансову систему: ВВП Китаю скорочується - Financial Times

Центральний банк Китаю знизив одну з своїх найважливіших кредитних ставок до рекордно низького рівня, оскільки Пекін прагне пом'якшити удар пандемії COVID-19 по економіці.

Такий крок Народного банку Китаю (НБК) увіллє 100 мільярдів юанів (14,2 мільярда доларів) у фінансову систему країни у переддень даних по ВВП за перший квартал в п'ятницю. Аналітики очікують, що це буде перший офіційний річний спад в економіці з 1976 року, пише Financial Times.

Центральний банк знизив середньострокову річну кредитну ставку до 2,95 відсотка - найнижчого рівня з моменту її введення в 2014 році.

Цей крок, ймовірно, спричинить за собою аналогічне скорочення ключової ставки за однорічними кредитами для першокласних позичальників (LPR). Таке рішення знизить вартість фінансування для компаній, постраждалих від пандемії.

Економісти, опитані агентством Reuters, прогнозують, що ВВП Китаю в першому кварталі скоротиться на 6,5% в річному обчисленні в результаті промислових заборон, введених по всій країні для стримування поширення Covid-19. Деякі великі міжнародні банки, у тому числі UBS і Deutsche Bank, передбачають, що в період з січня по березень ВВП впав на 10-15%.

Читайте також, як коронавірус загрожує глобальній перевазі США. Сьогодні США і Китай стикаються з загальною загрозою у вигляді коронавірусу SARS-CoV-2. Пандемія не тільки не об'єднує цих двох суперників, але і підсилює їх конкуренцію

Раніше повідомлялося, що китайський уряд втручається у справи Гонконгу під приводом пандемії. Гонконгські адвокати стурбовані заявами Пекіна.