UA / RU
Підтримати ZN.ua

«Омікрон» підібрався до кордонів України: перші випадки підтвердили у РФ

Нагадуємо нашим читачам про симптоми та профілактику вірусу.

У Росії підтвердили перші випадки зараження коронавірусом штаму «Омікрон». Діагноз підтвердився у двох громадян, які прибули з ПАР, повідомляє Росспоживнагляд.

«У двох громадян, які прибули до Росії з ПАР, виявлено штам коронавірусу «Омікрон». Дослідження тривають», - йдеться у повідомленні.

В Україні, за даними МОЗ, випадків інфікування коронавірусом «Омікрон» поки що немає. Однак чим ближче новий штам до наших кордонів, тим вища ймовірність його завезення.

Так, коронавірус штаму «Дельта» потрапив до країни із тимчасово окупованого Криму, куди його завезли росіяни. Перший удар третьої хвилі епідемії прийняла Херсонщина.

Коронавірус «Омікрон». Про що треба пам'ятати:

Заразність: вища, ніж у «Дельти», легко передається від людини до людини завдяки великій кількості мутацій.

Симптоми: такі ж, як у решти штамів, можливі висока температура, прискорений пульс, висока втомлюваність, відчуття повної втрати сил; нюх та смак зберігаються.

Група ризику: новий штам однаково легко передається як серед людей похилого віку з хронічними хворобами, так і серед молодих і здорових, включно з дітьми.

Перебіг: переважно легка форма, проте дослідження ще тривають.

Профілактика: дотримання соціальної дистанції та правил гігієни, носіння маски, вакцинація.

Читайте також: Дослідження: штам "Омікрон" мутував за допомогою вірусу застуди

У світі поширюється новий штам коронавірусу «Омікрон», який є заразнішим за «Дельту» і може спровокувати новий спалах захворюваності.

Україна обмежила в’їзд для громадян низки країн південної Африки, а також посилила карантинні обмеження – нові правила почали діяти з 6 грудня.

Поява нового штаму коронавірусу – новий виклик не тільки для охорони здоров'я України, а й для всього людства. Що за фрукт «омікрон» і чого від нього чекати Україні, читайте у статті Віктора Гавури «COVID-19: «омікрон» — нове випробування для України» у ZN.UA.