UA / RU
Підтримати ZN.ua

НАТО обговорить, що робити, якщо Росія вторгнеться до України – Rzeczpospolita

Росія вдруге рік зібрала війська біля кордонів України.

У вівторок міністри закордонних справ країн НАТО зустрінуться у Ризі, щоб обговорити, як реагувати на нарощування російських сил біля кордонів України та можливу військову агресію Росії проти свого сусіда, пише Rzeczpospolita.

Зазначимо, що НАТО готове "надавати нашому партнеру Україні політичну та практичну підтримку". Але не воюватиме за Україну.

Західні країни висловили побоювання, що Росія планує агресію проти України. За даними української розвідки, Росія зібрала близько 100 тисяч військових біля кордонів України, і агресія може статися наприкінці січня чи на початку лютого 2022 року.

"Ясності у намірах Росії немає, але ми спостерігаємо незвичайну концентрацію сил (поблизу України) вже вдруге цього року", - сказав генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, відвідуючи сили альянсу, розміщені в Латвії.

"Ми бачимо бронетехніку, безпілотники, систему радіоелектронної боротьби та десятки тисяч військовослужбовців у бойовій готовності", - додав Столтенберг в інтерв'ю AFP.

2014 року Росія анексувала український Крим. Міжнародне співтовариство не визнало цього. Того ж року на сході України спалахнув конфлікт між українською армією та бойовиками, яких підтримує Кремль (офіційно Москва все заперечує).

Війна на Донбасі триває, і останнім часом Росія все частіше звинувачує Україну у прагненні напасти на бойовиків у Донецьку та Луганську.

Дипломати НАТО визнають, що Альянс не впевнений у планах президента Росії Владіміра Путіна, але міністри закордонних справ країн НАТО мають обговорити плани на випадок непередбачених обставин, якщо Росія таки вторгнеться в Україну.

НАТО хоче, з одного боку, попередити Росію про високу ціну агресії проти України й водночас не провокувати Москву на більш агресивні кроки.

Результатом зустрічі міністрів закордонних справ країн НАТО у Ризі може стати додаткова підтримка української армії та збільшення чисельності сил НАТО на східному фланзі альянсу.

"Ми хочемо не залишити сумнівів у тому, що якщо Росія піде цим шляхом, якого ми побоюємося, вона зіткнеться з серйозними стратегічними наслідками", - сказало AFP джерело в адміністрації Байдена.

"Ідея полягає в тому, щоб знайти ці сигнали та прийняти позицію, яка призведе до деескалації, а не до ескалації", - додав він.

Читайте також: Байден хоче зосередитись на Китаї. У Путіна інша ідея – LA Times

Перед цим Лукашенко натякнув, що у разі нападу РФ на Україну підтримає Путіна.

Думки щодо мети таких дій Кремля розходяться: одні експерти бачать у них спробу дестабілізації континенту, інші – ширму для спроби силового захоплення України

Колишній перший заступник глави АП Росії Владіслав Сурков опублікував нову статтю, в якій натякнув: Росія не відмовиться ані від агресії проти інших країн, ані від своїх імперських амбіцій.

Читайте також: Байден хоче зосередитись на Китаї. У Путіна інша ідея – LA Times

У геополітичній грі, що розгорнулася, ставки високі для всіх його учасників. Детальніше читайте у статті Володимира Кравченка «Україна — епізод у серіалі, сценарій якого пишемо не ми?».