UA / RU
Підтримати ZN.ua

МВС Білорусі повідомило про затримання понад 700 людей на недільних акціях протесту

По країні МВС нарахувало одинадцять тисяч протестуючих, в той час, як десятки тисяч людей вийшли на протести тільки в столиці.

В ході опозиційного Маршу гордості в Білорусі, який проходив у неділю по всій країні, затримані 713 осіб, повідомляє прес-секретар МВС Білорусі Ольга Чемоданова в Telegram.

За її словами, всього в неділю в Білорусі зафіксували 25 протестних акцій. Загальна кількість протестуючих по країні склало близько 11 тисяч осіб.

"На несанкціоновані акції в обласних центрах збиралися від 30 до 150 осіб. Всього по країні загальна кількість протестуючих склала близько 11 тисяч осіб. За порушення законодавства про масові заходи затримані 713 громадян. До розгляду в суді справ про адміністративні правопорушення в місця тримання затриманих оселені 570 людина", - написала Чемоданова.

Читайте також: "Новий етап насильства над білоруським народом", - Тіхановська відреагувала на останні події в країні

Нагадаємо, учасники недільного опозиційного Маршу гордості протестували проти фальсифікації президентських виборів і узурпацію влади Олександром Лукашенком.

На вулиці Мінська вийшли десятки тисяч людей вийшли, аналогічні акції проходили в інших білоруських містах.

За даними правозахисного центру «Вясна», тільки до півночі в списку затриманих були 502 людини, в тому числі 45 журналістів і фотокореспондентів.

Більшість затримань довелося на столицю. Також людей хапали на вулицях Бреста, Вітебська, Могильова, Гродно, Молодечно, Жлобина, Кобрина і Бобруйська.

Затримання супроводжувалися биттям, міліція задіяла кийки, світлошумові гранати, водомети. У кількох місцях було зафіксовано застосування вогнепальної зброї: силовики стріляли в повітря і в бік протестувальників. 18 осіб після «спілкування» з ОМОНом були госпіталізовані.

Протести в Білорусі тривають вже більше двох місяців. За цей час тисячі людей були затримані і побиті силовиками, як мінімум п'ять протестуючих загинули. Десятки безслідно зникли.

23 вересня білоруський диктатор на церемонії "інавгурації" прийняв присягу "президента" Білорусі, яким він сам себе проголосив за допомогою підконтрольної Центральної виборчої комісії. Україна, США і Євросоюз відмовилися визнавати Лукашенко легітимним президентом Білорусі і ввели санкції проти чиновників його режиму.

За словами глави МЗС України Дмитра Кулеби, Київ «поставив на паузу» контакти з Мінськом.

Верховна Рада визнала вибори в Білорусі сфальсифікованими і підтримала введення санкцій відповідальних за це чиновників режиму Лукашенка.

Детальніше про ситуацію в Білорусі читайте в статті Андрія Паливоди «Ні війни, ні миру» в ZN.UA.