UA / RU
Підтримати ZN.ua

Меркель не виключила подальші поступки Грецї щодо боргу після опрацювання реформ

При цьому канцлер ФРН Меркель повторила, що про списання боргу не може бути й мови.

Після опрацювання деталей запропонованих економічних реформ Канцлер Німеччині Ангела Меркель готова обговорювати можливі поступки Греції за борговими зобов'язаннями. Про це вона повідомила в інтерв'ю німецькому телеканалу ARD.

Канцлер відзначила, що Греції вже полегшили фінансовий тягар, коли були списані борги деяких приватних кредиторів, перенесені дати з виплат, а також зменшені відсотки за кредитами.

На її думку, аналогічні заходи можуть бути запропоновані знову після того, як буде досягнута домовленість про виділення країні чергового кредитного траншу.

З початку переговорів Німеччина зайняла жорстку позицію: до останнього відмовлялася приймати навіть нові пропозиції Греції, в яких грецький прем'єр-міністр Ціпрас йшов на великі поступки, і розглядала варіант виходу Греції з єврозони на п'ять років.

Тим не менш, 13 липня угоду з Грецією було досягнуто, після чого президент Європарламенту Мартін Шульц повідомив, що тимчасовий вихід Греції з єврозони більше не є предметом обговорення.

Пізніше FT повідомило подробиці перебігу переговорів з Грецією. Після годин безрезультатних переговорів Меркель була готова залишити саміт країн єврозони в Брюсселі, однак президент Європейської ради Дональд Туск не дозволив "покинути межі кімнати" без фінального угоди.

Після напружених дебатів вночі 16 липня парламент Греції схвалив угоду з Євросоюзом, за яким зобов'язався розпочати непопулярні реформи в обмін на отримання фіндопомоги і реструктуризації боргу.

У такій ситуації Греція опинилася після того, як не виплатила МВФ частина боргу до 1 липня, чим фактично оголосила дефолт. На референдумі 5 липня грецький народ висловився проти ухвалення угоди кредиторів - 61,31% сказали "ні". У той же час, за оцінками західних ЗМІ, референдум практично ні на що не вплинув - в кінцевому підсумку Греція була змушена прийняти основні вимоги кредиторів, від яких вперто відмовлялася місяці переговорів.