UA / RU
Підтримати ZN.ua

Макрон і Путін проведуть третю розмову за місяць

Основними темами, імовірно, стануть ситуація на російсько-українському кордоні та питання безпеки в Європі.

Президент Франції Еммануель Макрон найближчим часом проведе телефонну розмову з російським лідером Владіміром Путіним. Тему переговорів Макрон не уточнив, але повідомив, що ця розмова стане вже третьою упродовж останніх тижнів.

«Ми продовжуємо діалог із Росією. У мене протягом останніх тижнів були дві ґрунтовні розмови телефоном з президентом Путіним. І найближчими днями буде ще одна розмова», - заявив він на пресконференції у Парижі.

Такий щільний переговорний графік може свідчити, що тема майбутньої розмови буде пов'язана з Україною та ситуацією з безпекою у Європі. Побічно це підтвердив і сам Макрон під час тієї ж пресконференції.

«Вважаю, що діалог між США та Росією як щодо України, так і щодо ширшого спектру питань – це добре. І координація між США та європейцями  на цю тему була зразковою», - цитує президента Франції «Інтерфакс-Україна».

За словами президента Франції, він особисто обговорював із американським колегою Джо Байденом його контакти з Владіміром Путіним.

Читайте також: Путін після Макрона поскаржився на Україну й Шольцу

Нагадаємо, попередня розмова Путіна та Макрона відбулася 21 грудня. Тоді російський лідер заявив, що проведення нового саміту в нормандському форматі залежатиме від виконання Україною мінських угод. Сторони також обговорили проєкт договору щодо гарантій безпеки РФ.

Путін використовує шантаж «на високих ставках». Розмістивши військових поблизу кордонів України, Кремль висунув ультиматум, фактично закликаючи Захід погодитись на «переписування» геополітичного порядку в Європі на умовах Москви.

Найбільше занепокоєння українських експертів викликає можливий примус України негайно реалізувати мінські домовленості на абсолютно неприйнятних для неї умовах. Такий крок серйозно загрожує безпеці нашої країни.

ZN.UA пропонує читачам поміркувати над тим, про що домовилися і (не) домовилися американський, український і російський лідери, що чекає на Україну в середньостроковій перспективі й до чого варто готуватися вже зараз: