UA / RU
Підтримати ZN.ua

Конгресмени США закликають ввести санкції проти М'янми на захист біженців-рохінджа

Держсекретар США вважає, що військове керівництво М'янми відповідальне за кризу з рохінджа.

Група з більш ніж 40 конгресменів США запропонувала в середу ввести санкції проти осіб, відповідальних за утиски народності рохінджа в М'янмі, передає Reuters.

У листі, направленому держсекретареві США Рексу Тіллерсону, вони запропонували повернути санкції, які діяли щодо військових М'янми, але були зняті, коли Вашингтон вирішив, що М'янма стала на шлях демократизації.

"Ми закликаємо зробити все можливе, щоб добитися захисту та безпеки для тих, хто замкнений на території М'янми або тих, хто хоче повернутися з сусідніх країн",- наводить Reuters звернення законодавців.

У свою чергу, держсекретар США Рекс Тіллерсон заявив про те, що вважає військове керівництво М'янми відповідальним за кризу з мусульманами-рохінджа. Він виступив з такою заявою після звіту міжнародної правозахисної організації Amnesty International, в якому сили безпеки М'янми звинувачують в систематичних етнічних чистках щодо рохінджа.

"Ми дійсно покладаємо відповідальність за те, що відбувається в штаті Ракхайн на військове керівництво М'янми. Для нас найважливіше, що світ не може закривати очі на звірства, які, як повідомляється, відбуваються в цьому регіоні", – сказав у середу Тіллерсон.

Нагадаємо, більше півмільйона представників етнічної меншини рохінджа в останні тижні втекли у сусідню Бангладеш через утиски з боку військових після того, як бойовики-рохінджа провели серію нападів на державні сили безпеки.

Репресії проти рохінджа викликали обурення світової спільноти, хоча влада М'янми раніше заперечувала, що в країні криза. Державний радник М'янми Аун Сан Су Чжі заявила про те, що влада країни не боїться критики міжнародного співтовариства.

Тим часом, Бангладеш щодня приймає по 5-7 тис. мусульман-рохінджа. На площі 400 кв. км зібралося більше мільйона людей - включаючи біженців, які прибули з М'янми раніше, і місцевих жителів.