UA / RU
Підтримати ZN.ua

Комісія з охорони здоров'я США схвалює таблетки від COVID-19

Експерти вказують, що Молнупіравір, уже дозволений у Великій Британії, знижує частоту госпіталізацій та смертей серед людей з високим ризиком розвитку важкої форми COVID-19.

Група американських експертів у галузі охорони здоров'я 30 листопада проголосувала за те, щоб рекомендувати таблетки від ковіда від Merck для дорослих із високим ризиком. Нова терапія може краще протистояти варіантам, включаючи Омікрон, пише AFP.

Було показано, що Молнупіравір, вже дозволений у Великій Британії, знижує частоту госпіталізацій та смертей серед людей з високим ризиком розвитку тяжкої форми COVID-19, якщо його приймати протягом п'яти днів з моменту появи симптомів.

Додамо, що напередодні Merck опублікувала фінальні результати третьої фази клінічних випробувань молнупіравіру – багатообіцяючої «пігулки від ковіда». Вони показали, що препарат не є настільки ефективним, як передбачалося раніше.

Зараз очікується, що Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів та медикаментів (FDA), яке скликало нараду у вівторок, видасть дозвіл на екстрене використання (EUA) для лікування, а це означає, що незабаром в аптеках з'являться мільйони курсів.

Незалежні вчені, призначені FDA, проголосували 13 за та 10 проти санкціонування - невелика перемога, яка відображає деякі побоювання з приводу недавнього зниження ефективності лікування, а також побоювання щодо потенційних побічних ефектів.

Саша Дублін з Вашингтонського інституту медичних досліджень Kaiser Permanente сказала, що, хоча вона знайшла переваги переконливими і проголосувала «за», важливо переконатися, що лікування суворо регламентоване та поширюється лише на пацієнтів, які найбільше підходять для нього.

«Нам потрібно якнайбільше інструментів у наборі інструментів, щоб справді досягти прогресу в цій пандемії, оскільки цей вірус продовжує розвиватися», - додала Дар'я Хазуда, віце-президент Merck з виявлення інфекційних захворювань.

Читайте також: МОЗ дало добро на випробування антиковидних таблеток виробництва Pfizer та Merck

Раніше повідомлялося, що противірусний препарат Молнупіравір добре зарекомендував себе під час клінічних випробувань та отримав схвальні відгуки фахівців FDA та ВООЗ. Препарат перешкоджає розмноженню вірусу в організмі людини, допомагаючи не захворіти.