UA / RU
Підтримати ZN.ua

Китай звинуватив США у «серйозному порушенні» його суверенітету і безпеки

КНР не сподобалось, де пройшов американський корабель.

Китай розкритикував США після того, як американський військовий корабель Gabrielle Giffords (LCS 10) проплив водами Південно-Китайського моря. Прохід корабля цими водами підкреслив тривалу військову напруженість між Сполученими Штатами та КНР, пише Bloomberg.

Зокрема, китайські військові заявили, що поява Gabrielle Giffords біля [blink title="Другої мілини Томаса" headinfo="Друга мілина Томаса"]Друга мілина Томаса розташована на відстані 195 км від узбережжя Філіппін. Міжнародний трибунал у 2016 році встановив, що вона є частиною виключної економічної зони і континентального шельфу Філіппін. Однак Китай відкинув це рішення і претендує на більшу частину Південно-Китайського моря.[/blink] «серйозно порушила суверенітет і безпеку Китаю». За їхніми словами корабель «підірвав регіональний мир і стабільність». Військові КНР вважають, що таким чином США нібито продемонстрували, що вони «є найбільшою загрозою для миру і стабільності» в регіоні.

Своєю чергою командир Сьомого флоту США Меган Грін заявив, що американське судно «проводило звичайні операції в міжнародних водах». За її словами, все відбулася відповідно до міжнародного права. 

Читайте також: Китай надто перевантажений внутрішніми проблемами, щоб розглядати вторгнення на Тайвань — президент острова

«Ми не завадимо подальшій роботі разом з нашими союзниками та партнерами на підтримку нашого спільного бачення вільного та відкритого Індо-Тихоокеанського регіону», – додала вона.

У Bloomberg зазначили, що хоч остання зустріч президента США Джо Байдена і лідера Китаю Сі Цзіньпіна допомогла стабілізувати загальні стосунки, дві країни все одно залишаються в розбіжностях щодо американської військової діяльності. Китай розірвав на найвищому рівні зв’язки зі США після того, як ексспікерка Палати представників Ненсі Пелосі відвідала Тайвань у серпні 2022 року. Тоді армія Китаю відповіла на цей візит безпрецедентними військовими навчаннями.

У той час як офіційні особи США заявили, що під час зустрічі Сі та Байдена Китай погодився на дискусії на політичному рівні з міністром оборони Ллойдом Остіном, Пекін ще не назвав заміну усунутого міністра оборони Лі Шанфу. У виданні підкреслили, що постійна відсутність зв’язку підвищує ризик того, що аварія в Південно-Китайському морі може перерости в конфлікт.

Читайте також: Законодавці США закликали перевірити та потенційно запровадити санкції проти китайського виробника дронів

Раніше повідомлялося, що уряд лідера Китаю Сі Цзіньпіна вже рік намагається відновити довіру іноземних інвесторів до Пекіна. Після зустрічі Сі з президентом США Джо Байденом, яка сприяла стабілізації відносин між країнами, Китай поступово переходить від слів до реальних кроків

США та Китай занадто великі й важливі для всього світу, тому конфлікт між ними не може бути справою лише Вашингтона та Пекіна. За самітом Байдена та Сі уважно стежили в усьому світі. Які висновки можна зробити після нього? Яким є його значення для України? Про це пише Віктор Константинов у статті «Зустріч Байдена та Сі: короткий перепочинок перед неминучою бурею».