UA / RU
Підтримати ZN.ua

Найкращий спосіб стримати Китай – це допомогти Україні відбитися від Росії – Reuters

Відсутність єдності лідерів G7 щодо Тайваню може спровокувати КНР

Єдиний найкращий спосіб стримати Китай – це допомогти Україні відбитися від Росії, вважає оглядач Reuters Хуго Діксон, британський журналіст, засновник Breakingviews та правнук Вінстона Черчілля. Він присвятив колонку майбутній зустрічі лідерів країн G7 у Японії цього місяця, де намагатимуся не допустити вторгнення Китаю на Тайвань та, одночасно, уникнути протистояння з Пекіном.

Найкращий шанс управляти цими двома поганими варіантами – це домовитися всередині G7 щодо сильної стратегії стримування, вважає Діксон. Якщо лідери будуть говорити одним голосом, Сі Цзіньпін, можливо, не захоче вторгнутися на Тайвань. Якщо ні, лідер Китаю може подумати, що він може використати їхні розбіжності, так само як російський президент Володимир Путін помилково дійшов висновку, що Захід був надто слабким, щоб перешкодити йому захопити Україну.

Союзників США в Азії не потрібно переконувати в перевагах твердої позиції. Деякі європейські лідери викликають більші сумніви. Найбільше потрібно буде переконувати президента Франції Еммануеля Макрона, який минулого місяця заявив, що Європейський Союз не може бути втягнутим у кризу навколо Тайваню через те, що він назвав «американським ритмом і надмірною реакцією Китаю». 

Найкращим аргументом є те, що з тих пір, як Сі оголосив про «безмежну» дружбу з Путіним безпосередньо перед війною в Україні, Європа та Азія стали одним величезним континентом у геостратегічному плані.

Читайте також: ЄС планує запровадити санкції проти кількох китайських компаній – ЗМІ

Якби Китай силою анексував Тайвань, інші азіатські країни, такі як Японія та Південна Корея, відчули б себе під загрозою. Китай може стати гегемоном регіону. Відповідно до World Economics, Європі тоді буде важче торгувати з частиною світу, на яку до 2030 року може припадати половина світового економічного виробництва.

Більше того, Сполучені Штати можуть відреагувати на успішне вторгнення на Тайвань або ізоляціонізмом, або переключенням уваги з України на Китай. Пекін також міг би осмілитися озброїти Росію. Це було б жахливо для Європи.

Якщо всі члени G7 можуть погодитися з необхідністю стримування, вони повинні розробити ефективну стратегію для досягнення цього. Два елементи такого плану вже з’являються: країни мають зменшити свою залежність від Китаю та посилити свою оборону. 

Читайте також: Розвідка США: Китай і Росія спробують скористатися дефолтом Штатів – чого чекати Україні

Країнам G7 також потрібно буде прискорити існуючі плани посилення своєї військової потужності. Це стосується не лише США та їхніх азіатських союзників, а й європейських країн. Хоча останні не можуть зробити багато для безпосереднього захисту Тайваню, але сильніша європейська оборона дозволить Сполученим Штатам зосередитися далі на схід.

Не те, щоб США поки що відволікалися від Європи. Зрештою, єдиний найкращий спосіб стримати Китай – це допомогти Україні відбитися від Росії.

Читайте також: Китай вперше проголосував за резолюцію Генасамблеї ООН, де РФ названа агресором щодо України

Нагадаємо, що наприкінці квітня група французьких законодавців, під час зустрічі з президентом Тайваню Цай Інвень, підтвердила підтримку безпеки в Тайванській протоці – після суперечливих заяв президента Франції Еммануеля Макрона.

У квітні глави МЗС країн G7 пообіцяли виступити єдиним фронтом проти агресивного вторгнення РФ в Україну та пригрозили «високою ціною» тим, хто підтримує війну РФ проти України. На зустрічі лідерів G7 у травні очікується, що вони дотримуються жорсткої позиції щодо посилення загроз Китаю щодо Тайваню, неконтрольованих випробувань Північною Кореєю ракет великої дальності, а також збільшуватимуть підтримку України.