UA / RU
Підтримати ZN.ua

Іран готовий до переговорів зі США, якщо Вашингтон вибачаться за вихід із ядерної угоди

Іран вважає, що європейці також не виконали свої зобов'язання щодо ядерної угоді.

Іран буде відкритий для переговорів зі Сполученими Штатами, якщо Вашингтон вибачиться за вихід із ядерної угоди 2015 року і дасть компенсацію Тегерану, заявив в середу президент Ірану Хасан Рухані, попередивши, що попередні заклики США до дискусій були нещирими, повідомляє Reuters.

Протистояння між Тегераном і Вашингтоном загострилося з 2018 року, коли президент США Дональд Трамп скасував ядерну угоду, укладену з Іраном в 2015 році, і ввів санкції, які завдали шкоди економіці Ірану.

Іран відмовляється вести будь-які переговори зі Сполученими Штатами, які намагаються змусити Тегеран домовитися про нову угоду, поки Вашингтон не скасує санкції відносно Тегерана і не повернеться до початкової угоди.

У своєму твіттері на початку червня Трамп повторив заклик Вашингтона до нової угоди з Тегераном, що націлена на посилення обмежень в ядерній галузі Тегерану, приборкання його програми балістичних ракет і припинення десятиліть регіональних воєн.

"У нас немає проблем з переговорами з США, але тільки в тому випадку, якщо Вашингтон виконає свої зобов'язання з ядерної угоди, принесе вибачення і компенсує Тегерану вихід з угоди 2015 року", - сказав Рухані у телевізійному виступі.

"Але ми знаємо, що ці заклики до переговорів з Тегераном - просто слова і брехня", - додав він.

У відповідь на політику "максимального тиску" з боку Вашингтона, Іран поступово скоротив свої ядерні зобов'язання, і Тегеран вважає цей процес є оборотним, якщо європейці виконають свої обіцянки щодо захисту економіки Ірану від санкцій США.

"Європейці не виконали свої обіцянки. Вони повинні виконувати свої зобов'язання", - сказав Рухані.

Рухані також виступив щодо резолюції, що буда прийнята у п'ятницю МАГАТЕ, в якому міститься заклик до Ірану припинити відмовляти МАГАТЕ в доступі до двох ядерних об'єктах та в повній мірі співпрацювати з організацією.

"Іран готовий співпрацювати з (Міжнародним агентством з атомної енергії) МАГАТЕ у відповідності з законом", - сказав Рухані.

Читайте також: На Місяць планують відправити наступника зонда "Берешит"

Як повідомлялося, Ірану вдалося домогтися поступового зняття міжнародних санкцій, не закриваючи своєї ядерної програми, лише обмежуючи її на певний термін.

Загострення американо-іранських відносин останніх місяців з нереалізованими натяками на масштабну війну в регіоні призвело до передбачуваного поводження Ірану до теми ядерної зброї. Форма, в якій це було зроблено, і отримана Іраном відповідь говорять про те, що сторони схильні домовлятися.

Детальніше про напруження у відносинах Тегерана і Вашингтона і подальші перспективи СВПД читайте в матеріалі Олексія Їжака "Іранська ядерна угода Трампа" для читачів ZN.UA.