UA / RU
Підтримати ZN.ua

Греція та Туреччина погодилися налагодити відносини

Ердоган закликав сусіда дивитись на відносини з позиції "наполовину повної склянки".

Греція та Туреччина погодилися перезавантажити свої відносини, створивши дорожню карту, яка має розпочати нову еру більш тісних зв’язків між двома союзниками по НАТО, але історичними ворогами.

Як повідомляє Reuters, під час знакового візиту президента Туреччини Таїпа Ердогана до Греції давні суперники домовились зосередитися на розвитку добросусідських відносин, підтримувати відкриті канали зв’язку, шукати військові заходи зміцнення довіри для усунення джерел напруги, збільшувати обсяги торгівлі та працювати над проблемами, що їх розділяють, зокрема в Егейському морі.

«Між нами не існує проблем, які неможливо було б розв’язати. Наразі ми зосереджуємося на загальній картині і не будемо схожими на тих, хто перетнув море і втопився у річці», —  сказав Ердоган після зустрічі з прем'єр-міністром Греції Кіріакосом Міцотакісом в Афінах.

Він додав, що обидві країни прагнуть перетворити Егейське море на море миру та, зробивши спільні кроки, які стануть прикладом для всього світу.

Після словесних суперечок упродовж останніх років прохолодні відносини між двома сусідами помітно потеплішали після того, як Греція надіслала допомогу для ліквідації наслідків руйнівного землетрусу у Туреччині в лютому.

Саміт лідерів у четвер був взірцем приязності без прецедентів і дуже сильно відрізнявся від останнього візиту Ердогана в 2017 році, коли обидві сторони згадали про низку історичних образ, що тягнуться до часів розпаду Османської імперії понад століття тому.

Зустріч Міцотакіса та Ердогана тривала довше, ніж передбачалося, і Міцотакіс звертався до Ердогана «шановний Таїп». Ердоган, у свою чергу, сказав, що буде радий прийняти Міцотакіса в Анкарі.

Союзники по НАТО хочуть збільшити обсяг двосторонньої торгівлі з 5 до 10 мільярдів доларів. За словами  Ердогана, обидві країни можуть отримати вигоду від зустрічей на високому рівні, які проводитимуться щорок.

«Географія та історія зумовили те, що ми живемо по сусідству... Але я відчуваю історичну відповідальність і використаю цю можливість, щоб зробити наші держави справжніми сусідами», — сказав Міцотакіс.

Греція і Туреччина вже давно мають розбіжності зокрема щодо питань початку та закінчення їхніх континентальних шельфі, енергетичних ресурсів, польотів над Егейським морем та етнічно розділеного острову Кіпр.

Читайте також: Конфлікт між Грецією й Туреччиною за Кіпр: Bloomberg про нове бачення ситуації

Але  наразі обидві країни хочуть продемонструвати готовність відновити відносини.

Туреччина більше двох десятиліть прагне членства в ЄС. Після того, як Ердоган у травні був переобраний на пост президента на тлі економічної кризи, він заявив, що Туреччина залишається відданою покращенню відносин зі своїми західними партнерами та союзниками.

Анкара працює над тим, щоб залучити іноземних інвесторів, водночас налагоджуючи стосунки з регіональними та західними акторами, проблемні стосунки з якими давно впливають на економіку країни.

Після боргової кризи, яка сколихнула єврозону, Греція також прагне відновити свої позиції та стати опорою стабільності в східному Середземномор’ї у геополітичному середовищі, що змінилося через війну в Україні та конфлікт у Газі.

У четвер Греція відновила автоматичну візову систему для громадян Туреччини для відвідування 10 її островів.

Міцотакіс наголосив, що зустрічі продовжаться, і наступним кроком у відновленому двосторонньому діалозі може стати наближення до угоди щодо демаркації континентальних шельфів і відповідних зон економічної експлуатації як попередників розвідки нафти чи газу. 

Далі на схід, у бік Ізраїлю, в східному Середземноморському басейні за останні роки виявлено одні з найбільших у світі родовищ природного газу.

Обидві країни опинилися на межі війни в 1990-х роках, а останнім часом сперечалися про енергетичні ресурси у Східному Середземномор’ї, проблеми оборони, міграцію та придбання винищувачів, що перервало переговори про співпрацю.

Але «дипломатія землетрусів» — так само, як і відлига у стосунках 1999 року за  подібних обставин — здається, знову змінила ситуацію.

Ердоган оптимістично заявив, що обидві країни повинні зосередитися більше на позитиві, ніж  на негативі.

«Буде набагато вигідніше для майбутнього, якщо ми дивитимемось на речі з точки зору наполовину повної склянки», — сказав він президентці Греції Катарині Сакелларопулу.