UA / RU
Підтримати ZN.ua

Голова обласної поліції в Казахстані, який наклав на себе руки, заборонив стріляти по протестувальникам – ЗМІ

Його знайшли мертвим 10 напередодні.

Голова поліцейського департаменту поліції казахстанської Жамбилської області Жанат Сулейменов, який наклав на себе руки, наказував своїм підлеглим не стріляти по цивільних під час протестів у Казахстані, передає портал Orda.kz з посиланням на поліцейських.

У цей департамент поліції протестувальники увірвалися рано-вранці 6 січня, вони вкрали арсенал. Поліцейські не стали відстрілюватись, а покинули будівлю.

“У його наказі не було злого наміру, він просто не хотів зайвих жертв серед мирного населення, які, швидше за все, були, відкрий ми вогонь, бо департамент був у центрі міста. Ніхто не знав, що нападники підготувалися наперед”, ― повідомили Orda.kz підлеглі загиблого.

Жаната Сулейменова знайшли мертвим 10 січня.

Читайте також: США звернулися до Казахстану через наказ про вогонь на ураження

Протести в Казахстані розпочалися 2 січня, люди вийшли з вимогою знизити ціни на газ, що зросли майже вдвічі. 4 січня протести охопили всю країну, а вимоги протестувальників розширилися до політичних: боротьба з корупцією, підвищення рівня життя, відхід від влади клану Назарбаєва, повне перезавантаження влади.

10 січня Токаєв заявив про повне відновлення порядку в Казахстані. При цьому, за його словами, так звана антитерористична операція в країні триває. Наступного дня Токаєв повідомив, що «миротворчі сили» ОДКБ, запроваджені в країну, почнуть повертатися додому з 13 січня.

Читайте також: Дочка Назарбаєва вивела з Казахстану понад 300 мільйонів доларів – Telegraph

Докладніше про те, що відбувається на «острівці стабільності» Центральноазіатського регіону, і про ціну, яку доведеться заплатити казахстанському президентові за участь іноземних солдатів у заспокоєнні країни, – читайте у статті Володимира Кравченка «Чи врятують російські «миротворці» Токаєва: що відбувається в Казахстані» у ZN.UA.