UA / RU
Підтримати ZN.ua

Фізичні тренування покращують якість сну — The Guardian

Поганий сон негативно впливає на здоров’я.

Погана якість сну може скоротити тривалість життя, але дослідження показують, що фізичні тренування компенсують «завдану шкоду», пише The Guardian.

Регулярні фізичні навантаження можуть покращувати якість сну згідно з результатами дослідження, опублікованого British Journal of Sports Medicine. Це стосується таких видів діяльності, як плавання, їзда на велосипеді, пілатес та інші види фізичних тренувань.

Вчені помітили, що учасники дослідження - люди середнього віку, які найменше займалися фізичними вправами та мали найнижчу якість сну, «отримали» на 57% більше шансів померти раніше, ніж ті, хто був більш активним фізично та краще спав.

Також дослідження показало, що фізично активні люди, які не палять, не страждають від психічних розладів, їдять здорову їжу і вживають мало алкоголю, як правило, краще сплять.

Однак людям, які багато тренувались, а також мали погану якість сну, вдалося позбутися негативних наслідків.

Погана якість сну насправді шкідлива: ті, у кого найгірший показник сну, мали на 67% більше шансів померти від серцевого нападу чи інсульту, і на 45% більше шансів померти від раку.

Але дослідження довело, що високий рівень фізичної активності усуває більшість шкідливих ризиків зв’язку між поганою якістю сну та скороченням тривалості життя. Виходить, що ліки від поганого сну – це фізичні вправи.

Як пояснюється цей ефект протидії? Дослідження було фактично спостереженням і його автори визнають, що немає чітко встановлених пояснень про зв’язок між низькою якістю сну та поганим самопочуттям. Але в цьому випадку, швидше за все діє певний біологічний механізм.

«Поганий сон пов'язаний з метаболічними ефектами, такими як порушена циркуляція глюкози. Ми знаємо, що фізична активність сприятливо впливає на метаболічні процеси», - сказав професор Марк Хамер.

Читайте також: Безсоння призводить до порушення зв'язків у мозку

Світ все ще не може оговтатися від пандемії коронавірусу, навіть попри те, що життя повільно починає повертатися до звичного стану. Одним із багатьох негативних наслідків пандемії стало те, що багато людей буквально «втратили сон», Однак «пандемічне безсоння» можна подолати.  Експерти кажуть, що для цього потрібно просто потренуватися і виробити нові позитивні звички.