UA / RU
Підтримати ZN.ua

Дипломатична гра Ірану: повернення на міжнародну арену і спроба миру зі США? Огляд 

Що відомо про спробу зміни кон'юнктури на свою користь з боку ключового союзника Росії

Діалог зі Сполученими Штатами, налагодження справ з країнами Арабської ліги та Саудівської Аравії, вступ до БРІКС… Кілька місяців Ісламська Республіка завдає дипломатичні удари, щоб вийти з ізоляції. Іран пробує будувати альянси, які б проявили б його силу, ослаблену економічними труднощами та протестами через загибель Махси Аміні. Нижче наведемо ключове з огляду France 24 щодо одного з ключових союзників Москви. 

Читайте також: Сили безпеки Ірану придушили протести через рік після смерті Махси Аміні

Через рік після смерті Махси Аміні, яка спровокувала великі повстання проти влади в Ірані, країна повертається на дипломатичну арену, відновлюючи діалог з кількома своїми колишніми суперниками.  

Незважаючи на численні  звіти неурядових організацій  і  заперечення Верховного комісара ООН з прав людини.

Читайте також: США закликали країни Перської затоки сприяти миру в Ємені для стримування впливу Ірану — Bloomberg

 «Елементи риторики Тегерана представляють Іран як країну, яка більше не є ізольованою, яка веде дискусії зі своїми сусідами по регіону, країною, яка ставить себе на шлях конструктиву», – аналізує Девід Рігуле-Розе, асоційований науковий співробітник Iris (Інституту міжнародних стратегічних відносин. 

Читайте також: "Вагнери" в Африці: лідер Судану скаржиться ООН на зв’язки бойовиків RSF з найманцями із Росії

На полях Генасамблеї ООН Іран оголосив, що відновлює дипломатичні відносини з республікою  Джибуті та Мальдівами. Усе після більш ніж семи років розриву. Зближення відбулося через кілька місяців після того, як у березні країна з шиїтською більшістю та Саудівська Аравія з більшістю сунітів уклали своє примирення  в рамках угоди за посередництва Китаю.  

Читайте також: Байден і Нетаньягу обговорять нормалізацію відносин Ізраїлю з Саудівською Аравією та ядерну програму Ірану — Reuters

Нагадаємо, Ер-Ріяд розірвав відносини з Тегераном після нападу на його посольство в Тегерані в січні 2016 року після страти в Саудівській Аравії саудівського шиїтського чиновника. Мальдіви, архіпелаг в Індійському океані, та інші країни Ліги арабських держав наслідували цей приклад на знак солідарності. 

Читайте також: США скептично ставляться до бажання Ірану серйозно зайнятися обмеженням своєї ядерної програми — Reuters

Фасад умиротворення зі Сполученими Штатами  

Ще один дипломатичний переворот цієї осені: Ірану вдалося домовитися зі Сполученими Штатами про угоду, яка дозволяє Ісламській Республіці повернути  заморожені іранські кошти на суму шість мільярдів доларів. Сума була перерахована 18 вересня через Катар в обмін на  звільнення п'ятьох американських громадян, затриманих в Ірані.

В очах окремих експертів і американських ЗМІ ця угода продемонструвала б відносне умиротворення між двома країнами.

Але американський уряд хотів применшити цю подію. Високопоставлений чиновник адміністрації Байдена сказав, що угода «жодним чином не змінила наших відносин з Іраном». Ця угода, контекстуалізована у випадку обміну заручниками, жодним чином не відкриває нового діалогу між американцями та іранцями, зокрема щодо іранської  ядерної проблеми. 

Вас можуть зацікавити раніше опубліковані нами Висновки після саміту БРІКС напередодні зустрічі G20 від повноважного Посла в Японії та автора ZN Сергія Корсунського.