UA / RU
Підтримати ZN.ua

Чому чоловіки частіше помирають від COVID-19, ніж жінки — The Economist 

Жінки в усьому світі живуть майже на п'ять років довше, ніж чоловіки.

Згідно з нещодавнім дослідженням вчених із Єльського університету, чоловіки в 1,7 раза частіше, ніж жінки, помирають від COVID-19. Чоловіки старше 30 років мають значно більшу схильність до ризику летальних випадків коронавірусу і це цілком закономірно. Протягом останніх десятиліть тривалість людського життя постійно зростала, але між жінками та чоловіками залишаються значні «розриви». Жінки в усьому світі живуть майже на п'ять років довше, ніж чоловіки, тоді як у 1950 році різниця становила три роки. Причини цього «розриву» - як біологічні, так і екологічні. Також це допомагає пояснити, чому чоловіки частіше помирають від коронавірусу, ніж жінки, пише журнал The Economist.

З одного боку, чоловіки мають більше шкідливих звичок, зокрема куріння, а також частіше вживають алкоголь. У Росії чоловіки більш схильні до пияцтва, ніж жінки, і саме алкоголь спричинив приблизно три чверті смертей серед чоловіків працездатного віку протягом 1990-х років, збільшивши гендерний розрив у тривалості життя до більш ніж 12 років. Зараз цей розрив досягнув десяти років, як і в сусідніх Білорусі та Україні, частково завдяки значному скороченню кількості людей, які вживають алкоголь. Випивка сприяє таким захворюванням, як хвороби серця та цироз печінки. Ці види супутніх захворювань заважають організму чоловіків боротися з такою хворобою, як COVID-19.

Агресивна та «ризикована» поведінка також відіграє свою роль. Чоловіки частіше помирають в автокатастрофах або в інших аваріях. В Сальвадорі гендерний розрив у тривалості життя з 2000 року збільшився частково саме через насилля бандитських угрупувань.

Чоловіки також рідше звертаються за медичною допомогою, ніж жінки. Це може пояснити великі гендерні розриви у тривалості життя в країнах з високим рівнем ВІЛ / СНІДу та туберкульозу, таких як Есватіні, Мозамбік та Намібія. Жінки в Африці на південь від Сахари частіше, ніж чоловіки, звертаються за медичною допомогою, встановлюють діагноз, починають лікування раніше і дотримуються його. Результатом є те, що жінки там становлять 59% ВІЛ-інфекцій, але лише 47% усіх смертей, пов’язаних з ВІЛ. Коли мова заходить про COVID-19, ця комбінація ризику та необдуманості може призвести до того, що більше чоловіків будуть схильні інфікуватися коронавірусом, а потім і відкладатимуть процес лікування.

Проте існують і біологічні відмінності між статями. Жінки мають сильнішу імунну систему, зокрема завдяки естрогену - гормону, який стимулює захисну реакцію організму. Подвійні копії Х-хромосом також захищають жінок від генетичних мутацій і відповідають за гени, пов'язані з імунітетом. Також автори дослідження зазначають, що згубні наслідки старіння для імунної системи організму людини зазвичай проявляються на п'ять-шість років раніше у чоловіків, ніж у жінок, що ускладнює боротьбу з хворобами саме серед чоловічої статі.

Звісно, чоловіки не повинні сприймати ці фактори як смертний вирок. Вони можуть покращити свої шанси перемогти COVID-19 та подовжити тривалість життя, намагаючись вести здоровий спосіб життя, менше ризикуючи та вчасно звертаючись за медичною допомогою. Але жінки, ймовірно, і надалі «збережуть» тенденцію жити довше, ніж чоловіки, це ж саме стосується і летальних випадків COVID-19, резюмує видання.

Читайте також: Що буде, якщо пандемія коронавірусу ніколи не закінчиться — The Washington Post

Нагадаємо, в країнах Європейського Союзу розпочалась масова вакцинація від COVID-19. Аналогічні кампанії минулого місяця також стартували у Великій Британії, Канаді, США, Росії та інших країнах. Однак у ВООЗ попереджали, що сама лише вакцинація не зможе зупинити пандемію - у боротьбі з коронавірусом потрібне «підкріплення».