UA / RU
Підтримати ZN.ua

Британія звинуватила ще одного агента РФ у замаху на Скрипаля. Ось як працює ГРУ Росії

Скрипаля спробували вбити три роки тому.

На тлі зростаючої напруженості у відносинах з Росією британський уряд звинуватив ще одного співробітника російської розвідки в участі у зухвалому, але невдалому замаху на вбивство колишнього російського шпигуна у Великій Британії, пише Business Insider.

У 2018 році на колишнього подвійного агента Сергія Скрипаля вчинили замах із застосуванням нервово-паралітичної речовини "Новичок". Вважається, що його отруїли офіцери ГРУ РФ.

Хоча Скрипаль і його дочка вижили, офіцер поліції серйозно постраждав, а британська жінка загинула через кілька місяців, після того, як обприскала себе з флакона духів, в якому співробітники ГРУ зберігали "Новичок", а потім викинули. Флакон опинився у благодійному кошику.

The Daily Mail

Наступне розслідування цього інциденту показало, що два, а тепер уже три співробітники ГРУ приїхали до Солсбері для нападу.

Трьом оперативникам ГРУ були пред'явлені звинувачення у змові з метою вбивства, замаху на вбивство, завдання тяжких тілесних ушкоджень, зберігання та застосування забороненої хімічної зброї. Проте Кремль заперечує свою причетність, навіть пішов на те, щоб допитати двох підозрюваних, які, як стверджує Москва, приїхали в Солсбері, щоб помилуватися собором цього невеликого містечка.

Це вже другий випадок, коли співробітники російської розвідки вибирають як мішенню російського росіянина, який втік до Британії.

У 2006 році Алєксандр Литвиненко, колишній офіцер ФСБ і критик Путіна, помер після того, як випив чай із радіоактивною речовиною полоній-210. Розслідування показало причетність Росії.

novostimira.com

Російський розвідувальний апарат

Президент Росії Владімір Путін – колишній офіцер КДБ, і тому він високо цінує послуги своїх спецслужб.

Офіційний сайт Кремля

Після закінчення холодної війни могутній КДБ, який займався збором як зовнішньої, так і внутрішньої розвідки, був розформований на більш дрібні та цілеспрямовані структури.

Служба зовнішньої розвідки (СЗР) РФ займається збором іноземної розвідки, що приблизно еквівалентно ЦРУ. ФСБ займається збором внутрішньої розвідки та контррозвідки, аналогічно ФБР.

ФСТ є сумішшю федеральних правоохоронних органів, розвідки сигналів, прикордонної служби та президентської охорони. Зрештою, ГРУ займається військовою розвідкою.

З цих чотирьох відомств лише ГРУ не є цивільним, а належить до Генерального штабу російських збройних сил. Приналежність до військових має свої переваги, оскільки ГРУ може спрямовувати за кордон набагато більше співробітників розвідки, ніж СЗР.

Усередині російського розвідувального апарату існує гостре суперництво. Російський режим є централізованим, і всі борються за увагу та прихильність царя Путіна, пише Business Insider. Це змушує ці відомства виходити за межі звичайного міжслужбового суперництва, особливо ГРУ та СЗР.

Історично склалося так, що операції російської розвідки були спрямовані скоріше на підривну діяльність, ніж на збір розвідданих - можливо, це відображення фундаментальних недоліків країни у порівнянні з США та Заходом. За допомогою "активних заходів" Кремль прагнув дестабілізувати країни та усунути окремих осіб, які, на його думку, становлять загрозу.

Путінська Росія домагається поваги з боку міжнародного співтовариства та домінування у своїй сфері впливу.

ГРУ: офіцери розвідки чи головорізи?

Секретні операції дають політичним лідерам та урядам можливість правдоподібно заперечувати свою провину. Наприклад, коли ЦРУ озброїло моджахедів ракетами "Стінгер" для збивання радянських гелікоптерів та літаків в Афганістані в 1980-х роках, воно зробило це в рамках програми прихованих дій. В результаті Радянський Союз не міг безпосередньо звинуватити США у допомозі партизанам.

Хоча замах на Скрипаля та його доньку підпадає під категорію таємних дій, дії ГРУ не були таємними.

The Daily Mail

Одне з пояснень цього полягає в тому, що офіцери ГРУ просто недостатньо добре володіли технікою, що дозволило західним спецслужбам і навіть незалежному журналістському сайту Bellingcat відстежити їх пересування та особи. Британські спецслужби ідентифікували отруйників "Руслана Боширова" та "Олексія Петрова". Під цими іменами до Британії в'їхали полковник ГРУ Генштабу ЗС РФ Анатолій Чєпіга та військовий медик ГРУ Алєксандр Мішкін. Потім ідентифікували й третього підозрюваного.

Інше, більш зловісне пояснення полягає в тому, що Путін і його близькі соратники, деякі з яких мають досвід роботи в розвідці, ненавидять тих, хто шпигував проти Росії, а потім дезертував. Так у Росії хочуть послати їм сигнал, напавши на перебіжчиків у тих країнах, де вони почуваються в безпеці: "Якщо ви мене зрадите, я вас вистежу і вб'ю".

Жорстокість такого підходу може призвести до зворотного результату, оскільки це може спричинити ще більшу тривогу серед російських чиновників, що дасть їм стимул до дезертирства.

Підрозділ 29155: Саботаж та вбивства

За повідомленнями, три офіцери розвідки входять до складу підрозділу 29155 - ізольованого підрозділу ГРУ, який виконує особливо секретні завдання. За останні кілька років підрозділ 29155 провів кілька операцій у Європі, намагаючись підірвати уряди або вбити перебіжчиків.

Крім нападу в Солсбері, оперативники підрозділу 29155 брали участь в операціях у Молдові, де вони намагалися дестабілізувати країну і перешкодити її зближенню з Європою, у Болгарії, де вони намагалися вбити торговця зброєю, який постачав зброю Україні, і в Чорногорії, де вони планували невдалий..

Після одного успішного та одного невдалого вбивства в межах своїх кордонів Велика Британія обмежилася висилкою майже 24 дипломатів – стандартна реакція, але вона ще більше погіршила стосунки. Жодних інших дій вжито не було - принаймні публічно.

Читайте також: Розвідка Росії очікувано прокоментувала нові звинувачення проти ГРУ РФ в отруєнні Скрипалів "Новачком"

Детальніше про ситуацію навколо отруєння Скрипаля та дипломатичного скандалу з висилкою російських шпигунів під діппрікриттям читайте в матеріалах Олександра Хари"Токсична Росія " і "Дипломатичний екзорцизм" в ZN.UA.