UA / RU
Підтримати ZN.ua

Борель показав Росії жовту картку

Голова європейської дипломатії закликає Москву замислитись про наслідки прямого вторгнення в Україну.

Голова європейської дипломатії Жозеп Боррель попередив Росію про наслідки, якщо та вирішить відкрито напасти на Україну. Боррель наголосив: ЄС координує дії країн-учасниць і завжди буде на боці України.

«Ми з Україною. Нехай усі замисляться про наслідки. (…) Мої слова не повинні бути неправильно розтлумачені. ЄС твердо стоятиме за Україною», - заявив євродипломат в інтерв'ю італійській газеті Repubblica.

Боррель закликав США та Європу до співпраці, щоб запобігти найгіршому розвитку подій.

«Ми використаємо наші дипломатичні навички, щоб змусити Росію зрозуміти, що це буде серйозне порушення міжнародного права», - цитує євродипломата «РБК-Україна».

Він також розповів про свою розмову із головою МЗС Росії Сєргєєм Лавровим у Стокгольмі. Міністр «заперечував будь-яку войовничу діяльність», уточнив Боррель.

Читайте також: Кулеба закликає Євросоюз допомогти стримати агресію Кремля

Нагадаємо, на початку жовтня Росія почала нарощувати угруповання своїх військ біля українських кордонів. Зараз їхня чисельність оцінюється у 94,3 тисячі осіб, навколо України та у тимчасово окупованому Криму у постійній готовності перебуває 41 батальйонно-тактична група.

Експерти та аналітики розглядають різні сценарії і дати можливого вторгнення Росію в Україну. Низка країн висловила готовність направити своїх військових до України, американські сенатори виступають за збільшення військової допомоги нашій країні. Своєю чергою Україна закликає західних партнерів готувати жорстку санкційну відповідь Кремлю як єдиний ефективний спосіб стримати агресію.

Газова криза в Європі, міграційна – на кордоні Білорусі та Польщі, загроза вторгнення в Україну – частини однієї великої гри, яку затіяв Путін. Останні події свідчать: формування нового світового порядку перейшло із концептуальної сфери в практичну стадію. І хоч як це дивно, Україна опинилася чи не в центрі цього процесу. Докладніше читайте у статті Сергія Корсунського «Натяки Путіна: навіщо Росія стягнула війська, і що робити Україні» у ZN.UA.