UA / RU
Підтримати ZN.ua

Блінкен і міністри країн «Бухарестської дев'ятки» обговорили агресію РФ проти України

Байден допускає відправлення військ на східний фланг НАТО, та поки що Вашингтон продовжує робити ставку на стримування та діалог з агресором.

Держсекретар США Ентоні Блінкен обговорив із міністрами закордонних справ країн «Бухарестської дев'ятки» ([blink title="B9" headinfo="Бухарестська дев'ятка"]Країни східного флангу НАТО: Польща, Румунія, Литва, Латвія, Естонія, Угорщина, Словаччина, Чехія та Болгарія. Назва сягає підписаної у 2015 році декларації – під час саміту в Бухаресті ці держави домовилися об'єднати зусилля для забезпечення сильної та збалансованої присутності Альянсу в регіоні.[/blink]) дестабілізуючі дії Росії біля кордонів України.

Міністри та держсекретар також торкнулися теми трансатлантичного співробітництва з питань, що викликають занепокоєння союзників по НАТО, та обговорили необхідність вироблення єдиної твердої позиції Альянсу щодо колективної оборони.

«Держсекретар підкреслив відданість США продовженню тісних консультацій з усіма союзниками та партнерами у міру того, як триває робота над деескалацією (напруженості) через стримування, оборону та діалог», - йдеться в повідомленні Держдепартаменту.

Крім того, Блінкен наголосив на «непохитній прихильності США трансатлантичній безпеці та статті 5 НАТО».

Питання України та російської агресій проти нашої країни було предметом ще одних сьогоднішніх переговорів держсекретаря – з головою МЗС Туреччини Мевлютом Чавушоглу.

«Держсекретар Блінкен та міністр закордонних справ Чавушоглу обговорили важливість продовження координації щодо загрози ескалації Росії проти України», - додається у повідомленні.

Крім того, сторони торкнулися питань, пов'язаних із Сомалі, призначенням спецпредставника Туреччини для нормалізації відносин з Вірменією, поглиблення двосторонньої співпраці в рамках НАТО.

Читайте також: Путін перевіряє, наскільки далеко він може зайти проти Європи — прем'єр Польщі

30 грудня президенти Джо Байден і Владімір Путін провели телефонну розмову. 2 січня відбулася розмова президентів Володимира Зеленського та Джо Байдена.

Президент РФ Владімір Путін використовує шантаж «на високих ставках». Розмістивши військових поблизу кордонів України, Кремль висунув ультиматум, фактично закликаючи Захід погодитись на «переписування» геополітичного порядку в Європі на умовах Москви.

Для стримування агресора США обрали стратегію батога та пряника: обіцянку жорстких санкцій у разі «повномасштабного вторгнення» та переговори щодо «гарантії безпеки». Поки що Вашингтон робить ставку на дипломатію, відмовляючись відправляти своїх військових до України.

Водночас найбільше занепокоєння українських експертів викликає можливий примус України негайно реалізувати Мінські домовленості на абсолютно неприйнятних для неї умовах. Такий крок серйозно загрожує безпеці нашої країни.

ZN.UA пропонує читачам поміркувати над тим, про що домовилися і (не) домовилися американський, український і російський лідери, що чекає на Україну в середньостроковій перспективі й до чого варто готуватися вже зараз: