UA / RU
Підтримати ZN.ua

Байден заявив, що працює "буквально кожного дня", щоб зупинити ескалацію війни на Близькому Сході

Припинення вогню в Газі все ще може настати.

Президент Байден заявив, що вважає, що угода про припинення вогню у війні між Ізраїлем і ХАМАС "все ще можлива" до закінчення його терміну перебування в Овальному кабінеті, пише газета The Hill.

"План, який я розробив, схвалений G7 та Радою Безпеки ООН, все ще життєздатний. І я працюю буквально кожного дня — і вся моя команда — над тим, щоб конфлікт не переріс в глобальну війну. Але це легко може статися", — заявив Байден в інтерв'ю.

Читайте також: Іран не може дозволити собі війну з Ізраїлем — WSJ

Американські офіційні особи вже кілька тижнів натякають на те, що переговори наближаються до завершальної стадії, хоча деякі з них визнають, що все ще залишаються ключові деталі імплементації, які потребують узгодження.

Угода про припинення вогню і звільнення заручників ґрунтуватиметься на пропозиції Байдена, висунутій у травні, яка передбачає обмін найбільш вразливих заручників на палестинських ув'язнених і тимчасове припинення вогню. Ізраїльські війська також повинні будуть вийти з густонаселених районів Гази.

Читайте також: У Газі знову загинули занадто багато мирних жителів — Гарріс

Нагадаємо, що Ізраїль веде війну проти ХАМАС у Газі, де внаслідок насильства загинуло понад 39 тисяч палестинців. Сотні тисяч цивільних осіб були змушені покинути свої домівки й переховуватися в притулках, куди гуманітарна допомога надходить в обмеженій кількості.

Про те, чи почнеться військове протистояння між Іраном та Ізраїлем, зважаючи на останні події, пише Ігор Семиволос у статті "Чи загрожує світу війна Ізраїлю з Іраном?"