UA / RU
Підтримати ZN.ua

Аби стримати ріст рубля, Росія закупить «дружніх» валют на $70 млрд

Російський рубль росте штучно і безконтрольно – це вбиває російську економіку.

Росія розглядає план купівлі 70 мільярдів доларів у юанях та інших «дружніх» валютах цього року, щоб уповільнити різке зростання рубля, перш ніж перейти до довгострокової стратегії продажу своїх активів у китайській валюті для фінансування інвестицій. Про це повідомляє Bloomberg, посилаючись на поінформовані джерела, які говорили на умовах анонімності.

Цей план підтримали на спеціальній «стратегічній» нараді з питань планування за участі вищих посадовців уряду та Центробанку, включаючи його голову Ельвіру Набіулліну. Нарада відбулась 30 серпня.

Читайте також: Зміцнення рубля в РФ: як Центробанк реалізував свій план із вилучення валюти по всій Росії

Ця пропозиція означає відхід від більш ніж десятирічної економічної політики, побудованої на накопиченні заощаджень у доларах і євро, оскільки Кремль переглядає свою стратегію на тлі широких західних санкцій, запроваджених через вторгнення в Україну.

Офшорний юань ненадовго продовжив зростання проти долара після новин, піднявшись до максимуму сесії. Турецька ліра зросла на цілих 1% на цій новині, перш ніж торги в Стамбулі майже не змінилися. Індійська рупія також ненадовго зросла.

Читайте також: Економіка Росії переживає рецесію, але є стійкою, попри прогнози – CNN

Нагадаємо, попри численні західні санкції та загальну рецесію економіки РФ, російський рубль зміцнився і це було викликано специфічними причинами, які не мають відношення до зміцнення економіки. Причини зростання рубля прості – це швидкий ріст експорту у грошовому вираженні на фоні падіння імпорту (через санкції) та жорсткі обмеження на покупку валют, запроваджені Центробанком РФ.

Курс рубля безконтрольно продовжує зміцнюватися і це для Росії проблема, хоча російська влада своїм громадянам навпаки подає це як плюс. Насправді таке штучне зміцнення вбиває експорт російських енергоносіїв сильніше за будь-які санкції, скорочуючи доходи експортерів (нафти, газу, тобто основних платників податків країни). А отже, через це можливі проблеми з наповненням бюджету.

Читайте також: Рубль у Росії міцніє, а ціни все одно зростають: розповідаємо чому

Нагадаємо також, як повідомляло агентство Bloomberg у травні, контроль над капіталом, запроваджений РФ, штучно перетворив рубль на «найефективнішу валюту світу», але це не так.