UA / RU
Підтримати ZN.ua

ЗСУ готові відповісти на наступальні дії й провокації супротивника – штаб

Командування Об'єднаних сил сформувало резерви і відрядило на першу лінію оборони офіцерів для моніторингу режиму припинення вогню.

Об'єднані сили мають намір неухильно дотримуватися повного і всеосяжний режим  припинення вогню, але готові дати відсіч бойовикам російсько-окупаційних формувань, якщо ті будуть його порушувати, запевнили в пресцентрі штабу ООС.

«Збройні сили України готові дати належну відсіч противнику в разі порушення домовленостей, для чого в командуванні Об'єднаних сил створено відповідні додаткові резерви», - йдеться в повідомленні штабу, поширеному в неділю, 26 липня.

У штабі наголосили, що режим повного і всеосяжного припинення вогню не позбавляє українських військовослужбовців права діяти відповідно до норм міжнародного права і Статуту і придушувати активність противника, якщо той зробить спробу наступу, проводитиме диверсійно-розвідувальну  діяльність, вчинятиме провокації, що несуть загрозу життю бійців, цивільного населення та об'єктам інфраструктури.

Для моніторингу режиму тиші командування відрядило на першу лінію оборони групу офіцерів. У більшості з них є серйозний бойовий досвід і досвід участі в миротворчих операціях.

«Такий крок дозволить не відволікати особовий склад підрозділів Об'єднаних сил від виконання бойових завдань і попередити можливі провокації. У той же час, не позбавить українських воїнів можливості для самозахисту, як це гарантує стаття 51 Статуту ООН», - пояснили в штабі.

Читайте також: РФ заявила в ООН, що не підтримає перемир'я через санкції. Україна назвала це шантажем

Як повідомлялося, 22 липня учасники Тристоронньої контактної групи погодили черговий режим повного припинення вогню з 00:01 27 липня. Заходи передбачають заборону на наступальні та розвідувально-диверсійні дії, застосування безпілотників, ведення снайперського вогню тощо.

26 червня 2019 року українські підрозділи під контролем ОБСЄ були відведені від Станиці Луганської. З 29 по 31 жовтня тривало відведення ЗСУ від Золотого на Луганщині, 9-11 листопада проходило розведення в районі Богданівки і Петрівського на Донеччині.

Однак після відведення ЗСУ вогнева активність бойовиків лише зросла. За перші півтора місяці 2020 року противник майже 150 разів застосував ствольну артилерію і важкі міномети, витративши близько 1,5 тис. боєприпасів.

Уранці 18 лютого бойовики прикриттям артилерії намагалися вчинити прорив через лінію розмежування поблизу Золотого на Луганщині, а ворожі ДРГ штурмували спостережний пост "Лазня". Всього ворог випустив понад 400 артилерійських снарядів і мінометних мін.

У березні противник розстріляв з ПТРК чотири вантажівки ЗСУ, убивши чотирьох і поранивши 18 українських військовослужбовців. З початку року зоні ООС загинули 40 українських бійців.

Детальніше про ситуацію в зоні ООС і сценарії її розвитку читайте в матеріалах Юрія Бутусова "Війна Зеленського: чи можна зупинити Путіна розведенням?" і "Шлях війни" у ZN.UA".